Sarah Delshad: ”Ramadan handlar om mycket mer än att fasta”

På söndag kväll börjar den muslimska högtiden ramadan. Mitt i Tyresö ringde upp nyblivna Tyresöbon och grundaren av plattformen Muslimska feminister – Sarah Delshad – som vill lyfta fram fler aspekter än själva fastan.

  • Publicerad 06:14, 3 maj 2019

På söndag kväll, den 5 maj, inleds ramadan som sedan pågår till den 4 juni. Ramadan engagerar hundratusentals svenskar och enligt Svensk handel omsätter högtiden en miljard kronor varje år.

Lokaltidningen Mitt i ringde upp nyblivna Tyresöbon och journalisten Sarah Delshad, grundare av plattformen Muslimska feminister.

Hur firar du?

– Genom att rikta mig själv extra mycket inåt och tänka på allt som är bra i mitt liv och vara tacksam. Det är en social högtid där familjer och släkt träffas och bryter fastan tillsammans på kvällarna. Att fasta är också ett sätt att reflektera över sina privilegier och bli mer ödmjuk, då vi lever i en väldigt rik del av världen där de flesta tar för givet att de har mat på bordet.

Vad betyder ramadan för dig?

– Ramadan handlar om väldigt mycket mer än att fasta. För mig är ramadan en tid för andlig reflektion över saker som givmildhet, tacksamhet och kärlek. Det tror jag behövs i en tid som präglas av mycket skärmtid, hård konkurrens och stress.

Vilka är de vanligaste missuppfattningarna om ramadan?

– Den första, och största, är att alla är tvungna att fasta. Men kvinnor som menstruerar, ammar eller är gravida är alltid undantagna. Precis som alla, kvinnor och män, som inte är friska eller för gamla. Det finns också en missuppfattning om att alla gör, och måste göra, likadant. Muslimer är en väldigt stor och väldigt mångfacetterad grupp. En del fastar alltid, en del fastar aldrig och en del fastar lite grann. Det finns väldigt mycket nåd och förståelse för att alla inte alltid vill eller kan fasta.

Möter du mer förståelse för fastan idag?

– När jag gick på högstadiet tyckte många vuxna att det var problematiskt att jag fastade. Och det finns tyvärr en stereotyp bild av muslimer och muslimska kvinnor som lever kvar. Det är en av mina viktigaste uppgifter, att försöka ändra på bilden av den muslimska kvinnan.

Hur hamnade du i Tyresö?

– Jag och min man flyttade hit för sex månader sedan. Det var mest av en slump, vi gick på massor av visningar på olika ställen. Hittills älskar jag Tyresö! Alla är så rara mot varandra och det är härligt med all natur. Tyresö har också mycket mer mångfald än jag föreställde mig, jag gillar blandningen av familjer och pensionärer, säger Sarah Delshad.

Fakta

Sarah Delshad

Namn: Sarah Delshad

Ålder: 28

Bor: Tyresö

Gör: journalist, skribent och föreläsare.

Mer: Grundare av idéplattformen Muslimska Feminister som arbetar för att den muslimska kvinnan ska företräda sig själv som individ, och inte någonting som är bortom hennes kontroll. För detta nominerades hon till Raoul Wallenbergpriset 2015.

 

Visa merVisa mindre