– Tara, lie down! Billie, come by!

Sara Wallgren ger sina två vallhundar olika kommandon för att samla och fösa flocken med ett 40-tal får och lamm från ena änden av hagen till den andra. Åttaåriga Billie, som är den mer rutinerade av dem, är fokuserad och gör exakt det hon ska.

– Jag hade aldrig klarat det utan hundarna, det går inte att få ihop en sådan här flock själv, säger Sara och ropar ytterligare något till Tara, som gärna tar egna initiativ när ingen märker.

– Hon är ung och fortfarande under upplärning så ibland blir hon lite för ivrig och tycker att hon ska uppfostra tackorna.

Vill dubbla produktionen

Just det här gänget går på bete i närheten av Hemmesta där kommunen har gjort i ordning en stor hage, ny för i år. Det är en del av deras satsning på fler ängs- och våtmarker och biologisk mångfald.

– Det är jag väldigt glad för. Jag har någonstans att beta djuren och de får öppna landskap, så det gynnar alla, säger Sara och stegar framåt med sin långa vallningsstav i handen.

Hon har haft lammuppfödning och vallning som hobbysyssla i tio år, men sedan förra året har hon bestämt sig för att satsa på lammproduktion i större skala. För närvarande säljer hon cirka 40 slaktlamm per år men målet är öka den siffran till 100 nästa år.

– Jag vill förse Värmdö och Nacka med bra, lokalt lammkött från djur som mått bra. Lammen lämnar aldrig Värmdö, eftersom de föds här och slaktas på lokala Skärgårdsslakteriet, säger Sara.  

Är efterfrågan på lammkött tillräckligt stor för att leva på det?

– Ja det är min känsla, eftersom allt fler vill ha närproducerad och hållbar mat. Det ligger i tiden att ta ansvar och vilja äta bra, hållbart kött.

Genom att köpa in fler djur och ha en flock tackor som lammar redan i januari, kommer hon att kunna sälja kött även på sommaren och på så vis öka produktionen, berättar Sara. Hon etablerade sitt företag Värmdö lamm förra året och är nu, enligt henne själv, ensam i kommunen om lammproduktion i den här omfattningen.

– Jag fått mycket hjälp av Micke Windahl på Säby gård och familjen Stenhammar på Norrnäs, där jag har min bas.

Utbildar vallhundar

Sara Wallgren flyttade med man och två barn, ett och tre år gamla, från Nacka till Värmdö 2019 just för att kunna satsa på sin verksamhet. Just nu har hon fem flockar utspridda på olika platser som hon åker runt och kollar.

Sara bedriver även kennel med Border collie och håller kurser i fårvallning. För närvarande har hon sex hundar hemma, varav två valpar och två hundar under upplärning.

Det tar cirka tre år att grundutbilda en vallhund och det är imponerande att på nära håll se dem jobba.  

– Jag skulle kunna säga åt dem att hämta flocken, från andra sidan hagen, helt själva. Det skulle de klara. Men de vet också när ett jobb är färdigt. Då beter de sig som vilken hund som helst, säger Sara och väntar in Billie som hon rullar sig i en pöl med lervatten.