Grym eldsjäl. Albybon Sara Nadif har prisats för sitt arbete i Konyaspor. Foto: Sverige United

Sara Nadif öppnar fotbollen för alla tjejer - nu prisas hon

Genom att själv ta plats i en mansdominerad värld bröt Sara Nadif ny mark och öppnade sporthallen för alla tjejer. Så löd motiveringen när Konyaspors ledare tog emot priset Bronshanden igår kväll.

  • Publicerad 11:10, 16 feb 2018

Albybon Sara Nadif tog emot priset, äran och 20 000 kronor, på en gala på Operaterrassen igår kväll dit eldsjälar från hela fotbolls-Sverige var inbjudna. Priset delades ut av Carolina Klüft och tidigare statsministern Ingvar Carlsson.

– Sara är en pionjär som visat att fotbollen ska vara öppen för alla. Tack vare att hon vågat bryta ny mark har andra följt efter, och nu är idrotten tillgänglig för många fler i hennes område, säger David B Larsson, verksamhetsansvarig för stiftelsen Sverige United i ett pressmeddelande.

"Bröt ny mark för tjejer"

Idag är Sara Nadif ledare i Konyaspor. Innan hon kom till föreningen fanns det varken kvinnliga ledare eller flicklag och hon bröt helt ny mark när hon gick med. "Genom att själv ta plats som ledare i en mansdominerad miljö blev hon en förebild som visade vägen för andra tjejer med olika bakgrund i området", skriver stiftelsen i sin motivering.

Ytterligare en Botkyrkabo, Leif Magnusson från IFK Tumba, var nominerad till priset Guldhanden. Det priset tog Ella Karlsson och Sahar Khalili som driver verksamheten Bollihop i Linköping som håller öppna träningar i futsal och fotboll för tjejer i socialt utsatta områden. Silverhanden togs hem av Mats Falck från Gottne IF i Örnsköldsvik.

200 nominerades

Alla vinnarna valdes ut i tuff konkurrens.

– Vi fick in nästan 200 nomineringar från hela Sverige och det var ingen enkel uppgift att först välja ut elva finalister för att sedan utse de tre slutliga vinnarna. Men vår priskommitté gjorde ett gediget jobb och när vi står här med det färdiga resultatet känner vi en oerhört stolthet. Vilka fantastiska eldsjälar, säger David B Larsson.

Sverige United är en stiftelse som verkar för integration med fotbollen som verktyg. För andra året i rad ordnade de en gala dit föreningar och eldsjälar från hela landet var inbjudna.

Om priset

Sverige United är en obunden stiftelse som verkar för integration med fotbollen som verktyg. Tre pris delas ut på deras årliga gala: Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden.

Därefter valde vår priskommitté, bestående av såväl fotbollsspelare som ledare, journalister och domare på elitnivå, ut de slutliga vinnarna.