Sara Mohammad föreläste om hedersvåld i Kransen

I veckan föreläste Sara Mohammad, ordförande och grundare av riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime, GAPF, för Svenska kyrkans personal i Hägersten. Hon berättade om hederskultur och hur personalen kan arbeta för att motverka det.

  • Publicerad 18:00, 25 okt 2018

Varför föreläste du i Uppenbarelsekyrkan?

– Jag säger gärna det jag får i Guds hus! Kyrkans personal ville få bättre förståelse för utsatta personers behov. Jag pratade bland annat om bortföring av barn, tvångsäktenskap och killars roll som offer och förövare i hederskulturen. Det har betydelse hur stor makt religionen har i ett samhälle, men tro inte att alla invandrare är hedersförtryckare! Men för de jag pratar om handlar det om liv och död. Hederskultur måste bekämpas.

Hur kan kyrkan bli bättre på att motverka hederskultur?

– Jag tog upp tolerans. Det är ett väldigt populärt ord, men just för de här utsatta tjejerna har man accepterat intolerans. Könsstympning, barnäktenskap och oskuldskontroller inskränker kvinnors och barns rättigheter. Det är viktigt att alla inte kan anpassa sig efter en persons tro. Men så länge man har sin grund i svensk lagstiftning och mänskliga rättigheter för alla, då behöver vi inte vara oroliga.

Vad fick du för reaktioner?

– Jag uppfattade från kroppsspråket att det var flera som blev tagna. Efter föreläsningen var det flera som kom fram och gav beröm och tackade.