– Jag ville slå ett slag för lokal matproduktion och min dröm är att människor ska komma närmare maten de äter och få förståelse för vad som växer bra i vårt klimat. Det blir så abstrakt att handla mat på Coop eller Ica. Man behöver lite jord under fingrarna för att förstå, och allt smakar dessutom mycket godare när det är i säsong och nyskördat, säger Sara Gyllstedt.

Hon fick upp ögonen för småskalig odling när hon studerade till näringsfysiolog och var på ett utbyte i Nya Zeeland.

– Där är småskalig odling väldigt vanligt och jag blev kvar i ett år och åkte runt på olika så kallade market gardens för att lära mig mer.

Började med 400 kvadrat

Sara återupptog inte sin utbildning utan gick i stället in för grönsaksodlandet helt och hållet.

– Jag insåg att det behövs fler småskaliga odlare för att göra världen bättre, säger hon.

Hemma i Sverige igen började hon jobba på Rosendal och sedan på Ulriksdals värdshus som satsar mycket på närodlat. Sara hade en egen odlingslott i Södersätra koloniförening och i maj i fjol startade hon Lilla Odlingen på ängen precis intill koloniföreningens område.

Första säsongen anlade hon en odling på 400 kvadratmeter. Tack vare att odlingen sker i liten skala kan hon så, skörda, rensa och vattna för hand – och behöver inte använda några maskiner eller traktorer för att ta hand om odlingen.

– Jag odlar olika grönsaker under säsong och varje grönsak har jag varsamt odlat själv från frö. Jag använder inga bekämpningsmedel eller konstgödsel, allt odlas i största samklang med naturen.

Även snittblommor

Hon skördar och plockar ihop grönsakskassar varje vecka som kunder kan beställa och hämta upp på odlingen.

Utöver grönsaker odlar Sara även snittblommor som hon plockar och sätter ihop till trädgårdsbuketter av det som är vackrast i odlingen just för tillfället.

– Att odla blommor är roligt, och så är det bra för den biologiska mångfalden.

I år växte odlingen till 800 kvadratmeter, men särskilt mycket större vill Sara inte ha det.

– Nej, jag vill ha det i liten skala och har inget mål att det ska bli större och större. Däremot har jag lite planer på att starta ett odlingsprojekt på en liten äng intill här och bjuda in förskolor och förskoleklasser så att de kan vara med och plantera, gödsla och skörda, säger hon.

Vill inspirera andra

Att inspirera andra och öka förståelsen för hur mycket man faktiskt kan odla själv är ett viktigt mål för Sara.

– Det finns fler platser som den här. Fler skulle kunna odla så här eller starta ännu mindre stadsodlingar. Tänk om folk odlade på alla gräsmattor vi har här i Sollentuna! Man behöver inte ha en hektar. I en vanlig villaträdgård kan man med bara några pallkragar bli nästan självförsörjande på sallad, squash, dill, persilja och en massa annat.