Ny utställning. "Modet lever vidare" är en hyllningsutställning till Sara Danius. Hon var systerdotter till Sven-Harry Karlsson som grundade Sven-Harrys. Bilden är från Stockholm fashion week 2018. Foto: Isabel Rhea Eriksson

Sara Danius kläder auktioneras ut

Nu ska Sara Danius garderob auktioneras ut på Tradera och snart visas hennes stora samling designerplagg på Sven-Harrys konstmuseum.

  • Publicerad 13:13, 16 feb 2021

Författaren och professorn Sara Danius (1962-2019) stora samling med kläder och skor ställs ut i utställningen "Modet lever vidare" med start den 24 februari på Sven-Harrys konstmuseum.

Danius var den första den första kvinnan som var Svenska Akademiens ständige sekreterare och hon hade ett stort modeintresse. När hon beslutade sig för att lämna Akademien meddelade hon det för allmänhet och press iförd en vit knytblus utanför Börshuset.

Knytblusen blev hennes signum och hon designade även en för modeskaparen Camilla Thulin.

Inför och i samband med utställningen auktioneras Sara Danius plagg ut på Tradera. Pengarna går oavkortat till Sara Danius minnesfond vars syfte är att stödja kvinnliga efterföljare inom essäetik och kritik.

— Sara Danius var inte enbart den första kvinnliga sekreteraren i Svenska Akademien, hon stod för kraft, integritet och mod, säger Dragana Kusoffsky Maksimović, vd på Sven-Harrys, i ett pressmeddelande.

Porträttserie visas

Under utställningen visas även en porträttserie med bilder och texter av kvinnliga akademiker som är iklädda Sara Danius plagg. Bland annat syns Ebba Witt-Brattström och Nina Åkestam Wikner. Fotografierna är tagna av Angelina Bergenwall.

Auktionerna pågår 16 februari till 8 mars, och utställningen från 24 februari till 18 april. Bakom initiativet står Danius familj, Tradera och Sven-Harrys. I konsthallarna får max 30 personer vistas samtidigt.