För 22 år sedan fattade Sara Sjöö sitt livs bästa beslut. Hon flyttade till Storholmen, en ö som tillhör Lidingö – och en ö dit det bara gick färja sommartid.

– Jag älskar variationen av storm, is och lugnt vatten. Du påverkas av väder och natur på ett helt annat sätt på Storholmen än om du bor i stan, säger hon.

När det inte bodde så många på ön kunde hon mötas av en halvmeter snö att pulsa igenom på vägen hem.

– Ibland åkte vi spark över isen innan vi kunde köra båt igen.

Egna liv

Den första bioaktuella filmen Sara Sjöö skrivit manus till går nu på biograferna.

Det är familjefilmen Lill-Zlatan och Morbror Raring, baserad på en bok skriven av Pija Lindenbaum och som nu har regisserats av Christian Lo.

– Mina egna starkaste filmupplevelser har jag haft som barn. Det är så viktigt att få tillgång till andra världar, till en oändlighet av olika perspektiv.

I en skrivprocess kan det vara svårt att ta sig in i en historia. Därefter brukar det gå av bara farten med skrivandet för Sara Sjöö.

– Karaktärerna börjar till slut leva sina egna liv. När jag väl kommit in i en historia vaknar jag om morgnarna och bara längtar efter att få krypa in i den där världen. När man lärt känna karaktärerna börjar de göra saker av sig själva.

I berättelsen ser 8-åriga Ella fram emot en drömvecka med sin favoritmorbror och bästa vän Tommy. Men plötsligt står en främmande man i hallen. Det är Steve, Tommys nya pojkvän.

– Svartsjuka är något de allra flesta oavsett ålder drabbas av någon gång i livet. Historien har både allvar och humor, med många komiska och känslosamma situationer.

Tommy är galet förälskad. Vilket i värsta fall kan göra en människa galet egoistisk, säger Sara.

– Ella är egoistisk, men Tommy är också det. Han ser eller förstår inte hennes svartsjuka utan tycker bara att hon är jobbig

Sara tror också att både barn och vuxna kan känna igen sig i filmen.

– I hur man hanterar olika situationer och hur fel det kan bli. Filmen handlar mycket om att sätta andra framför sig själv.

”En vän räcker”

Ett annat centralt tema är vänskap. Ella tycker att det räcker bra med bara en vän.

– Vilket är vanligt bland barn, och kanske framförallt flickor. Men det blir väldigt skört om man bara har den vännen.

– Dessutom kan det vara fint och värdefullt att ha många vänner. ”Friends are the flowers in the garden of life”, är ett citat ur filmen. Så sant.

Sara Sjöö är inte bara manusförfattare utan också producent till filmen. Hon har varit med i alla led.

– Att göra film är ett omfattande konsthantverk där många är inblandade och genom de olika produktionsfaserna är det lätt hänt att viktiga små detaljer försvinner. Detaljer som kan gå vissa förbi men som ger mervärde.

– I den här produktionen handlade det till exempel om språk – hur uttrycker sig den här karaktären? Där har jag varit med hela vägen. Med regissörens goda minne ska sägas. Han är norrman och uppskattade språkhjälpen.