Sänkt hyra – så säger centrumägarna i Botkyrka och Salem

Många butiker har det svårt till följd av coronakrisen. Ett stödpaket från regeringen öppnar för sänkt hyra för företagare i vissa branscher. Mitt i stämde av läget med tre stora centrumägare i Botkyrka och Salem.

  • Publicerad 05:00, 23 maj 2020

I slutet av mars presenterade regeringen med stöd av Centerpartiet och Liberalerna ett stödpaket på 5 miljarder kronor som innebär att företagare i branscher som drabbats hårt av coronakrisen kan få tillfälligt nedsatt hyra av sina hyresvärdar.

Enligt modellen kan alltså butiksägare i branscher som drabbats hårt och centrumägare sluta avtal om nedsatt hyra för april, juni och juli . Sedan söks stödet i efterhand av fastighetsägaren och staten går om stödet beviljas in och tar kostnaden för maximalt hälften av den nedsatta hyran som hyresvärden gett.

Mitt i stämde av läget kring nedsatta hyror med ägarna till de tre största centrumen i Botkyrka och Salem

Magnus Bergman, Tumba centrum.

– Vi kommer att göra ansökan när det är möjligt. Vi ser på fall för fall. Det finns flera regler kopplade till stödet, säger Magnus Bergman som är operativ chef på Citycon som äger Tumba centrum och flera andra centrum.

Enligt Bergman finns redan drabbade butiker hos Citycon som fått nedsatt hyra.

– Vi ser på fall för fall. Vi har redan gett en del butiker reducerad hyra för april. Det kommer de att få oavsett hur det blir med det statliga stödet.

Elias Georgiadis, Hallunda centrum.

– Vi har redan låtit vissa butiker få nedsatt eller uppskjuten hyra. Vi kommer att söka stödet och vår administration har varit fullt upptagen med detta i en och en halv månad. Först i framtiden får vi se om det blir stöd från staten, hur mycket vi får, och hur långt statens pengar räcker. Statens stödpaket är bra, men det är lite som att säga att man bjuder på lunch och sedan låter någon annan lägga ut för lunchen. Centrumägarna är de som får lägga ut pengar, säger Elias Georgiadis, vd på Sterner Stenhus som äger Hallunda centrum.

Elias Georgiadis. Foto: Stefan Källstigen.

Andreas Nylund, Salems centrum.

– Vi kommer att hjälpa våra hyresgäster efter bästa förmåga. Men några detaljer kan jag inte kommentera, säger Andreas Nylund på Paliro som förvaltar Salems centrum.