Sänkt hyra räddade Brommaföretaget: ”Mycket pengar”

Halva hyran i tre månader. Det blev räddningen för egenföretagaren Micha Velasco. Sex månader efter coronautbrottet börjar verksamheten komma på fötter igen. – Kunderna har hittat tillbaka, säger han.

  • Publicerad 05:55, 15 sep 2020

Företaget VREX i Bromma, som erbjuder besökare att ta på sig VR-glasögon och gå in i en annan värld, blomstrade. Men på bara några veckor i våras gick nybokningsläget ner med 95 procent och de största kostnaderna, lön till anställda och hyran, blev allt svårare att betala. 

– Vi har förlorat hundratusentals kronor, sa Micha Velasco, delägare, när coronakrisen var ett faktum.

Micha Velasco var tidigt ute i debatten och krävde stöd till företagare i coronakrisen. Foto: Åsa Sommarström.

I slutet av mars vädjade han därför till stadens politiker att sänka hyrorna för företagare i Stockholms stads lokaler. Svaret var nedslående. Staden gick enbart med på uppskov. Men sedan fattades nya beslut och Micha Velascos verksamhet fick nyligen veta att hyran för april, maj och juni retroaktivt sänkts med hälften. 

– Det är en hel del pengar. En vanlig månad står hyran för en fjärdedel av våra kostnader. Det är klart att det här är väldigt bra, säger han.

Besvärligt att få stöden

Initiativet kommer från regeringen, som står för 25 procent av kostnaden, medan Stockholms stad står för 25 procent.

Håkan Rosander.

Allt fler företagare har betonat vikten av sänkta hyror, både från staden och allmännyttan. För många kan det vara skillnaden mellan att låta företaget leva eller att tvingas begära konkurs, menar Håkan Rosander, ordförande i Bromma-Ulvsunda företagargrupp.

– Lokalhyror har varit besvärliga för alla, men jag har förstått att det har varit trögt att få igenom subventioneringen med fastighetsägarna. Likaså tog det väldig lång tid innan man fick stödet för korttidspermittering beviljat från staten. Frågan är om det kommer att hjälpa företagen rent likviditetsmässigt, säger han.

Kunderna börjar strömma till

Markus Dahlström, styrelseordförande på företaget Vrex visar hur det ser ut med utrustning på. Foto: Åsa Sommarström.

För delägaren Micha Velasco har hyressänkningarna inneburit en lättnad. Men en större glädje är att kunderna är tillbaka igen. Även personalen är tillbaka i full sysselsättningsgrad efter att ha varit korttidspermitterade.

– Privatpersonerna och även företagen har börjat hitta tillbaka. Folk på jobbet har inte sett varandra på ett halvår och vill göra något tillsammans i mindre grupper. Vi är långt ifrån ikapp men framtiden ser ljus ut och nu är det full fart framåt, säger han.