Fredagen den 14 maj anordnas en glad sångstund för de allra minsta och deras vuxna med sångerskan Anna-Karin ”AKO” Oldeberg.

Anna-Karin ”AKO” Oldeberg har tidigare hållit sina sångstunder på biblioteken i Enköping. Men numera sker sammankomsterna via nätet.

Frågan om barns skärmtid är omdiskuterad. Skärmar av olika slag, exempelvis surfplattor, mobiltelefoner, tv-apparater och dylikt, är nuförtiden en självklar del i barn och ungdomars vardag. Det kan vara svårt för föräldrar att veta när användandet går för långt och riskerar att bli ett beroende.

Socialiserar med skärmen

Att helt försöka ta bort skärmtid för barn är sällan ett bra beslut, enligt Vårdguiden 1177. Det riskerar att bli en källa till irritation och konflikter. Barnet riskerar också att hamna utanför de sociala sammanhangen. Skärmrelaterade aktiviteter är i dag ett viktigt sätt för många barn och unga att kommunicera med varandra.

Vuxna ser själva på skärm

Men när skärmanvändandet börjar påverka övriga livet på ett ogynnsamt sätt är det dags att höja ett pekfinger. Det kan handla om att barnet inte kommer iväg till skolan, struntar i sociala relationer eller börjar isolera sig. Att se över sin egen användning som förälder är också viktigt. Det är svårt att säga till ett barn att sluta när föräldern själv tittar på mobiltelefonen var sjätte minut.