Sångerskan Lisa Nilsson stöttar Tyresö med munskydd

Artisten Lisa Nilsson har genom en stiftelse skänkt 350 munskydd till Tyresö kommun för att hjälpa till i coronapandemin. – Det här är kanske är en droppe i havet men om alla gör något i det lilla så blir det tillsammans stort, säger Lisa Nilsson.

  • Publicerad 07:35, 18 apr 2020

Lisa Nilssons mamma har Alzheimers och vårdas sedan 1,5 år tillbaka på Björkbackens vård- och omsorgsboende nära Tyresö centrum.

På fredagsförmiddagen lämnade Lisa över 350 munskydd som går in i det centrallager med skyddsutrustning som finns på Björkbacken.

– Det känns viktigt att bidra med det jag kan och att uppmuntra och bejaka människors naturliga reaktion att hjälpa varandra. Det här kanske är en droppe i havet men om alla gör något i det lilla så blir det tillsammans stort, säger Lisa.

Munskydden. Foto: Sandra Samppala

Lisa är engagerad i PAD-stiftelsen startad av artisten Pernilla Andersson Dregen med syfte att uppmärksamma kognitiva hjärnsjukdomar liksom Alzheimers. Det är genom stiftelsen Lisa nu kan skänka munskydden.

Donerar skyddsutrustning

Stiftelsen har köpt in tusentals munskydd men också dunkar med handsprit och skyddsrockar för att donera dem, vilket Aftonbladet har skrivit om.

– Via kontakter hittade stiftelsen en person som satt på stora lager av skyddsutrustning som stiftelsen köpte till överpris, det var så det började, säger Lisa.

Hon är uppvuxen i Tyresö och har bott i kommunen från och till fram till 2002. Lisa känner att hennes mamma har haft enorm tur som har hamnat på Björkbacken.

– Det fungerar så bra. Personalen är så tapper, kärleksfull och kommunikativ, säger Lisa som därför av en av flera som strider för att de dementa inte ska splittras från personalen under flytten till det nya äldreboendet, när Björkbacken ska renoveras.

Ett väldigt välkommet tillskott

Hon lämnar över munskydden utanför Björkbacken som är ett av flera boenden i Tyresö med äldre som har konstaterats ha corona. Upphandlingschefen Katja Bähr och Marie Pilhjerta, verksamhetschef för hälso och sjukvårdenheten, tar emot skyddsutrustningen.

– Just munskydd med rätt kvalité är vi i mest behov av just nu. Det är fortsatt svårt att få tag på så det här är ett väldigt välkommet tillskott och jättebra tajming eftersom vi är mellan försenade leveranser, säger Katja.

Lisa Nilsson tillsammans med Marie Pilhjerta och Katja Bähr. Foto: Sandra Samppala

Munskydden kommer att användas vid konstaterad eller misstänkt smitta tillsammans med annan skyddsutrustning, berättar Marie. De kan komma att användas inom till exempel privat eller kommunal hemtjänst och på äldreboenden.

Vädjar om hjälp

Katja poängterar att kommunen inte har brist på skyddsutrustning.

– Vi har hela tiden klaras oss och haft tillgång till det vi och socialstyrelsen bedömer som rätt utrustning , säger hon.

Tyresö kommun vädjans om hjälp med skyddsutrustning gäller dock fortfarande.

– Det handlar inte om pengar, det handlar om att det är svårt att köpa in utrustning i det extrema situation med de omfattande behov som finns i landet, säger Katja.

Tackar alla som bidrar

Mitt i Tyresö har skrivit om två skolor som hjälper till med visir och Breviksbor som tillverkar långärmade skyddsförkläden.

Katja vill tacka alla som bidrar.

– Vi tar tacksamt emot all hjälp!

Fakta

Så donerar du

Stiftelsen Pernilla Andersson Dregen (PAD) tar emot donationer på 6578 – 350 816 158 Handelsbanken.