När coronapandemin slog till tömdes konferenskalendern hos Sånga-Säby. 27 anställda sades upp. Nu har en ny vd tillträtt för att se över anläggningens framtid.– Vi utreder vad vi kan göra i den situation som är. Det är lite märkligt för alla i hotell- och mötesnäringen just nu, säger Calle Glaumann, ny vd för Sånga-Säby som ägs av Bygruppen.

Enligt honom finns det tre alternativ för kursgården.– En omstart är det som känslomässigt skulle kännas bäst. Det andra alternativet är att sälja och det tredje skulle vara att fortsätta äga men att låta någon annan hotellkedja sköta driften.

Hans uppdrag sedan starten i september är att komma fram till det mest lämpliga alternativet och att presentera det för ledningen.– Jag tycker att det finns ett värde i att driva det. Det är en fantastisk och unik plats som går att göra väldigt mycket av, om bara marknaden vänder tillbaka någorlunda.

Inriktning oklar

Under tiden som Sånga-Säby har varit stängt har det pågått en del renoveringar. Restaurangköket har fräschats upp och sjöbastun håller på att färdigställas. Vilken inriktning som kursgården får om man fortsätter att driva den är inte klart.

– Sånga är i grunden byggt för möten, man får inte glömma bort historiken som LRF-utbildningscentrum. Blir det en omstart kommer det inte vara exakt som tidigare, men vad det blir för förändringar kan vi inte svara på. Vi kommer i så fall att växa i takt med våra kunder och gäster.

Beslut om framtiden fattas under senhösten.