Stängt. Under hela coronapandemin har Sånga-Säby varit stängt. Nu är frågan vad som händer i framtiden. Foto: Lisa Halldén

Sånga-Säby står inför tre val

I och med pandemin har kursgården Sånga-Säby hållit stängt. En ny vd är på plats – nu gäller det att fatta beslut om framtiden. Det finns tre möjliga vägar att gå.

  • Publicerad 11:48, 5 okt 2020

När coronapandemin slog till tömdes konferenskalendern hos Sånga-Säby. 27 anställda sades upp. Nu har en ny vd tillträtt för att se över anläggningens framtid.
– Vi utreder vad vi kan göra i den situation som är. Det är lite märkligt för alla i hotell- och mötesnäringen just nu, säger Calle Glaumann, ny vd för Sånga-Säby som ägs av Bygruppen.

Enligt honom finns det tre alternativ för kursgården.
– En omstart är det som känslomässigt skulle kännas bäst. Det andra alternativet är att sälja och det tredje skulle vara att fortsätta äga men att låta någon annan hotellkedja sköta driften.

Hans uppdrag sedan starten i september är att komma fram till det mest lämpliga alternativet och att presentera det för ledningen.
– Jag tycker att det finns ett värde i att driva det. Det är en fantastisk och unik plats som går att göra väldigt mycket av, om bara marknaden vänder tillbaka någorlunda.

Inriktning oklar

Under tiden som Sånga-Säby har varit stängt har det pågått en del renoveringar. Restaurangköket har fräschats upp och sjöbastun håller på att färdigställas. Vilken inriktning som kursgården får om man fortsätter att driva den är inte klart.

– Sånga är i grunden byggt för möten, man får inte glömma bort historiken som LRF-utbildningscentrum. Blir det en omstart kommer det inte vara exakt som tidigare, men vad det blir för förändringar kan vi inte svara på. Vi kommer i så fall att växa i takt med våra kunder och gäster.

Beslut om framtiden fattas under senhösten.

Först med svanen

Bygruppen är ett av LRF:s helägda dotterbolag. LRF har ägt Sånga-Säby sedan starten 1929, i olika bolagsnamn.

Sånga-Säby var först i Norden med Svanen-certifiering av hotellet och verksamheten är 100 procent klimatneutral.

Sånga-Säby sorterar allt avfall och har ett eget vattenverk som förser anläggningen med dricksvatten från Mälaren.
Duschvattnet i bastuavdelningen och på hotellet värms med solpaneler och hela anläggningen värms med hjälp av sjö- och bergvärme.

Anläggningen stängde efter midsommar och personalen slutade 1 juli.

Visa merVisa mindre

Snippan på trädet tillbaka vid slottet

Nyheter "Inte trevligt att infarten till världsarvet ser ut så" För nästan ett år sedan pryddes en trädstam i närheten av Drottningholms slott med en stor snippa. Ett drag som inte var helt uppskattat av förvaltarna som snart täckte över målningen. Nu är snippan...måndag 19/10 17:11

Judo på fritis en gång i veckan

Nyheter Disciplin, ordning och ritualer i stället för mobiler och tv-spel Självklart ska barnen få lära sig judo! På Träkvista fritisklubb styr barnen numera stegen mot Ekerö Budo för gratis träning en gång i veckan.fredag 16/10 16:20

Massor av kul på höstlovet

Nyheter Sugen på att testa nya aktiviteter på höstlovet? Här är några tips på allt som händer på Ekerö.fredag 16/10 13:40