Klockan har blivit tio och det är dags för sångsamling. Öppna förskolan har funnits på Grundtvigsgatan sedan mitten av september. Innan dess höll de till i lokaler på Vinjegatan, som snart ska rivas för att ge plats för bostäder.

Katerina Radzichowska, verksamhetsansvarig, plockar upp ett gosedjurslamm från en korg och ger till till ett av barnen, och alla sjunger Bä bä vita lamm. Sedan blir det Imse vimse spindel och Lilla snigeln, varje barn ska få ett djur att hålla i.

Under pandemin bedrivs bara utomhusverksamhet här, något som är möjligt då man är den enda öppna förskolan i Bromma som har en egen gård.

Katerina Radzichowska tog över öppna förskolan i samband med flytten. Tidigare har hon arbetat som förskollärare, och hon vill ta med sig pedagogiken till verksamheten. Bland annat genom att anpassa lokalerna för barnen med lägre stolar och bord.

– Det ska vara en mötesplats för föräldrar, samtidigt som barnen får utvecklas, säger hon.

Uppskattat av föräldrarna

Några som har lärt känna varandra här är Mårten Sjögren och Kristian Stenström. I deras knän sitter Ada och Sixten som ritar med kritor.

– Vi är här så gott som varje dag. Det är ruggigt bra att det finns, det blir ett naturligt sätt att sammanstråla med varandra, säger Kristian Stenström.

På gården finns olika lekstationer. Här kan barnen bland annat orientera sig vid en hinderbana gjord av koner och hälsa på leksaksdinosaurierna som blickar ut över parkleken Blacken.

Besökarna kommer från olika delar av Bromma.

– Det behövs fler öppna förskolor. Det här är en oas både för barnen och för föräldrarna, säger Crippe Malmeby som är här med sonen Lukas.

På marken sitter Alfred med pappa Mattias Larsson, de är också här flera gånger i veckan.

– Det är en skön start på dagen. Innan jag blev förälder hade jag ingen aning om att öppna förskolan fanns.

Katerina Radzichowska vill utveckla verksamheten, och göra den mer tillgänglig för folk som kanske inte vet om att den finns.

– Det finns många nyanlända och andra med utländsk bakgrund som inte vet hur man söker till vanliga förskolan. Om de kommer hit innan så kan jag visa dem hur förskolan fungerar. Men det krävs mer samarbete med medborgarkontoren som kan skicka dem hit.