Sandy Awada lämnar BEP – går till C

Efter ett halvår som ordförande för Bergshamrapartiet väljer Sandy Awada att hoppa av. Istället går hon till Centerpartiet. – Jag kan förstå om vissa uppfattar det som motsägelsefullt, säger hon.

  • Publicerad 09:43, 14 nov 2018

Bergshamrapartiets ordförande Sandy Awada hoppar av partiet, informationen har nyligen gått ut till partiets medlemmar.

– Det stämmer att jag kliver ned som ordförande och lämnar min plats till förfogande. Orsaken är att jag blivit medlem i Centerpartiet och kommer att fortsätta jobba politiskt med dem istället, säger Sandy Awada till Mitt i.

Varför Centerpartiet?

– Centerpartiet och Bergshamrapartiet har en del gemensamt. Båda partier jobbar på gräsrotsnivå. På riksnivå har Centerpartiet gjort ett viktigt ställningstagande mot Sverigedemokraterna, det var viktigt för mig.

Centern är en del av Alliansen i Solna, vilka BEP kritiserat ganska hårt?

– Det hör ju till i politiken att lyfta de frågor man inte är överens om. Men jag förstår om vissa uppfattar det som motsägelsefullt. Enligt min mening särskiljer sig Centern från de andra allianspartierna. Jag känner mig trygg med de värderingar partiet har och är glad och stolt att stå bakom dem.

BEP åkte ur fullmäktige i valet. Var det därför du tog steget?

– Nej, det var inte så strategiskt. Jag har länge sympatiserat med Centerpartiet. Men vi förlorade vårt mandat, ska jag då jobba i fyra år till för att kanske få inflytande senare eller ta chansen och påverka politiken nu? Jag är en engagerad person som vill göra saker och påverka. Förhoppningsvis får jag nu ett reellt inflytande.

Var du trött på Bergshamrapartiet?

– Trött är inte rätt ord. Vi har haft många roliga år och fått igenom många frågor. Men jag känner att jag inte kan utvecklas inom partiet, framför allt nu när det står still litegrann.

Nytt BEP-avhopp: Bränngård går till Vänsterpartiet

Vilka frågor ska du driva som Centerpartist?

– Förskola och skola är de frågor jag brinner för. De senaste åren har jag jobbat för i synnerhet Bergshamraskolan. Men vill man höja skolpengen och minska barngrupperna så får man jobba mer övergripande. Jag släpper inte Bergshamra, tvärtom. Jag kommer fortsätta jobba med Bergshamrafrågor.

Vilka reaktioner har du fått?

– Centerpartiet är jätteglada. Bergshamrapartiet tycker det är tråkigt, det gör jag också på ett sätt. Vi har stått varandra väldigt nära. Men jag tror de förstår mitt val. Nu hoppas de fortsätter jobba för Bergshamraborna.

27-åriga Sandy Awada har suttit i BEP:s styrelse sedan 2015. I mars 2018 blev hon ordförande.