3,7 miljoner svenskar hörde henne sjunga som Mirabel i Disneys Encanto på julafton – inte lika många som känner igen Sandra Kassman. Foto: Disney/Pekka Pääkkö

Sandra är stjärnan i Disneys Encanto: ”Otroligt stolt”

I Disneys Encanto sjunger hon om familjen i huset där alla har en magisk gåva – utom hon. Själv bor Sandra Kassman på 26 kvadrat – och hittade sin gåva redan som fyraåring.

  • Publicerad 13:28, 21 jan 2022

Jag blev nervös att jag skulle bli sjuk

Ett gyllene hjärta med grönt band omfamnar en vas med torkade eucalyptuskvistar på köksbordet. Ett julgranshänge från Georg Jensen. I soffan kuddar och på toaletten handdukar där snirkliga broderade bokstäver hälsar ”Merry Christmas”.

Tjugondag Knut är bara två dagar bort men hos Sandra Kassman lever julen kvar.

– Jag tycker att den är så himla trevlig och tekniskt sett får man väl ha pyntet kvar ett tag till? Jag har slussat ut tomtar men behållit sådant som är vintrigt.

Ensamt. Sandra Kassman har inte träffat skådespelarna bakom de andra svenska rösterna i Encanto. Foto: Disney

Hyllar morfar

På jul har hon alltid en ask Merci för att hylla sin morfar som älskade chokladen. Men högtiden skapar också nya minnen. På julafton hörde de 3,7 miljoner svenskar som följde Kalle Ankas julfirande på SVT henne sjunga som 15-åriga Mirabel i Disneys 60:e animerade långfilm Encanto. Om familjen Madrigal som bor i tre generationer i huset Casita där alla har en magisk gåva, utom hon.

Sjöng som barn

I verkligheten är Sandra Kassman 30 år, bor själv i en radhuslägenhet på 26 kvadrat på Kvarnholmen – eller i pojkvännens tvåa på Karlaplan – saknar syskon, men hittade tidigt sin gåva.

– Jag kan beröra genom att berätta en historia i sång eller tal. När jag var fyra år tog min mamma med mig till en förälder- och barnkör. Där upptäckte jag glädjen i musiken.

Sandra Kassman beskriver pandemin som ”en knepig tid för alla scenkonstnärer”. Men i september fick hon en förfrågan om att provspela för huvudrollen i Encanto. Hennes svenska röstprover skickades till Disney i USA för godkännande. I oktober ringde en bokare med positivt besked.

– Det var länge att vara nervös. Jag blev så klart jätteglad och taggad och firade med att lägga mig tidigt.

Intensivt. Sandra Kassman sparade alla skrik till sista inspelningsdagen för att rädda rösten. Foto: Pekka Pääkkö

Dagen efter började fyra dagars intensiv inspelning vid Filmstaden Råsunda.

– Jag blev nervös att jag skulle bli sjuk men jag har tur att mina föräldrar är pensionärer och kunde skjutsa mig till inspelningarna.

Ingen röd matta

Några veckor senare hade filmen premiär. Men i pandemitider uteblev röda mattan, bubbliga drycker och mingel.

– Framförallt hade det varit roligt att träffa de andra skådespelarna. När man spelar in är man ensam i studion. Men det var ändå en ynnest att få vara del av en så fantastisk ensemble. Jag är oerhört stolt.

I stället gick hon på den öppna premiären på Sergel den 26 november med mamma Annette, pappa Stig, pojkvännen Axel och hans lillebror Rex. Pojkvännen skvallrade för presentatören att huvudrollsinnehavare satt i salongen.

– Jag ställde mig upp och hälsade på de andra besökarna, men de var ytterst få. Vi gick ju klockan tolv en fredag. Men det var jättekul att se filmen, det fanns ju hela scener som jag inte hade sett.

Vill göra mer Disney

Hon gör gärna fler Disneyfilmer. Faktum är att hon redan 2002 gjorde rollen som Lilo i Lilo och Stitch.

– Jag vill fortsätta att berätta historier som berör. Oavsett om det är på scen eller på film.

Kamp. Mirabel kämpar för att hitta sin plats i familjen Madrigal där alla har magiska krafter utom hon. Foto: Disney

Spelade Jesus

Namn: Sandra Kassman.

Ålder: 30 år.

Bor: Kvarnholmen och i pojkvännens lägenhet på Karlaplan.

Familj: Pojkvännen Axel Rydén, 30, mamma Annette, 62, och pappa Stig, 66.

Yrke: Skådespelare och sångerska.

Andra roller: Fanny Mendelssohn, The Shadow Sister of the Music Hall, Teaterverket Svea, 2021, Jesus i Jesus Christ Superstar, Eric Ericsonhallen, 2018, Understudy som Christine Daaé och ensemble i The Phantom of the Opera, Det Ny Teater, Köpenhamn, 2018.

Aktuell: Gör den svenska rösten som Mirabel Madrigal i Disneys film Encanto.

Visa merVisa mindre