Sandhamn är en av många öar i skärgården som har vattenbrist. Foto: Läsarbild Most photos

Sandhamn har en egen lösning på vattenbristen

Flera öar i skärgården har drabbats hårt av den tidiga och varma sommaren. På Sandhamn har båtbesökarna förbjudits att fylla på med vatten. För att inte tappa besökare byggde segelbåtsklubben Kungliga Svenska Segelsällskapet, KSSS, en egen avsaltningsanläggning.

  • Publicerad 16:23, 9 jul 2018

Den tidiga och varma sommaren har lett till att det råder vattenbrist på Sandhamn, som är en av de mest besökta skärgårdsöarna. Båtar lägger an för att fylla på bränsle och vattentankar. Nu har kommunen sagt ifrån och båtgäster får inte ta del av det kommunala vattnet. Det rapporterade SVT Nyheter Stockholm om förra veckan.

– Vårt kommunala vatten ska först gå till de som bor på ön. I och med den tidiga sommaren var vi tvungna att prioritera bort båtgäster, säger Majken Elfström, samhällsbyggnadschef på Värmdö kommun till SVT Stockholm.

Kungliga svenska segelsällskapet tog tag i problemet för att ön inte skulle tappa besökare.

– Tusentals båtbesökare kommer för att fylla på vatten och besöka restauranger. Om vår hamn då inte kan erbjuda vatten åker båtgästerna någon annanstans. Vi ville inte att det skulle hända så vi byggde en egen avsaltningsanläggning. Nu har vi löst problemet, säger Gustaf Stangel, vice hamnkapten Sandhamn till SVT Stockholm.

Avsaltningsanläggningen suger upp vatten från Östersjön med hjälp av ett par pumpat. Vattnet går sedan till en reningsanläggning som gör det drickbart. Därefter fylls två tvåkubikstankar som förser båtarna med vatten, visar Gustaf Stangel i ett videoklipp från SVT Stockholm.