Makarna Sandén i samband ett bröllop för ett av deras barnbarn den 25 juli 2018. Tittar du noggrant ser du att Gudrun Sandén håller i en självutlösare och således är fotografen. Till höger: Kommunens bibliotekschef Olof Språng vid den nya samlingen. Foto: Privat / Niklas Loman

Sandénsamling invigs på biblioteket

Börje och Gudrun Sandéns forskningslitteratur finns nu på biblioteket för hemlån. "Det här är böcker som har med orten att göra. Vi vill tillgänglig­göra dessa för fler", säger bibliotekschefen Olof Språng.

  • Publicerad 15:46, 8 jun 2022

Jag tycker både Börje och Gudrun ska äras

Olof Språng är märkbart stolt och nästan lite exalterad över att få visa upp det biblioteket nu tagit hand om.

– Vid Börje Sandéns 90-årsdag ville vi i kommunen hedra honom så då lovade vi Börje att vi skulle ta om hand, och ta in, en stor del av hans och Gudruns boksamling om Upplands-Bro kommun, säger han.

Makarna Börje och Gudrun Sandén har gjort stora insatser för att dokumentera och gräva fram olika aspekter av Upplands-Bros historia.

Under 2020 avled de och nu hedrar kommunen deras minne genom att ta om hand en del av deras böcker.

Det är mer regel än undantag att böckerna kommer med Börje eller Gudruns egna markeringar och anteckningar. Foto: Niklas Loman

400 titlar i hyllorna

Olof Språng har tillsammans med en kollega, och med hjälp av en lista som färdig­ställdes av Börje Sandén, gått igenom och valt ut 400 titlar som nu finns tillgängliga på biblioteket i Kungsängen. Många av böckerna är även möjliga att låna hem.

– Ibland är det som så att det är bläckunderstrykningar i rött eller blått i vissa böcker. Då vet man att dessa är från 60 och 70-talet. Är det böcker med markeringar med överstrykningspenna på sidorna så är det 80-tal, 90-tal, 10-tal eller 2000-tal som det är fråga om, säger Olof.

Ortens historia

Den 11 juni klockan 13 invigs­ utställningen ”Kultur­arva” inne i konsthallen på kulturhuset.

Utställningen kommer att visa upp lokala kulturföreningar som arbetar med att lyfta kommunens kulturarv.

Samma dag invigs bibliotekets Sandénsamling.

Källa: Kultur Upplands-Bro

Visa merVisa mindre

Olof Språng understryker att Börje Sandén redan hade gjort det mesta av arbetet för att biblioteket skulle kunna ta in böckerna. Han berättar samtidigt med ett leende på läpparna om alla de gånger Börje föreläste på biblioteket.

– Det här är böcker som har med orten att göra. Vi vill tillgängliggöra dessa för fler. 

”De var verkligen ett team”

Lördagen den 11 juni inviger kommunen Sandénsamlingen officiellt.

– Jag tycker både Börje och Gudrun ska äras, för de var verkligen ett team då de arbetade, och den här samlingen blir ett minne över dem.

– Men också ett minne över kommunen när den var ny. Makarna Sandén kom till kommunen då den var ny, de skrev dess historia, de satt med i kommunfullmäktige och de hjälpte till att forma den här kommunen, säger Olof Språng.

Här finns det fler böcker

Den del av makarna Sandéns böcker som inte har fått plats på biblioteket i Kungsängen förvaras på Lindströmska huset i Tjusta. Dessa böcker finns att låna till biblioteket för läsning på plats i Bro eller Kungsängen.

Populär grill utsattes för stenkastning under middagsrusning

Barnfamilj var nära att skadas Under onsdagskvällen den 10 augusti drabbades Brogrillen i Upplands-Bro av stenkastning – för fjärde gången under det senaste året. Vid 19.30 hördes en hög smäll i lokalen som var full av gäster.torsdag 11/8 17:33

Cirkus Cirkör kommer till Bro

Trassligt uppträdande med fri entré Söndagen den 14 augusti kommer Cirkus Cirkör till Bro.torsdag 11/8 6:30