Sandåkraskolans elever pluggar på toaletten

Så här ser en av toaletterna ut på Sandåkraskolan. På grund av lokalbristen händer det att elever arbetar inne på toaletten för att få arbetsro. Snart fylls skolan på med 71 nya elever. Nu är skolan anmäld till Arbetsmiljöverket.

  • Publicerad 08:33, 14 feb 2016

Det här går inte längre, situationen är ohållbar.

– Det här går inte längre, situationen är ohållbar. Vi i personalen går sönder, säger Mirjami Lärkälv som jobbar på fritids på Sandåkraskolan och är lokalt skyddsombud för Kommunal.

Hon berättar att personalen har gett upp sina arbetsrum för att fixa mer plats åt eleverna.

Men det har inte räckt.

Till och med toaletter används som förråd för skolmaterial av lärare. Mirjami Lärkälv berättar att det på en av toaletterna har ställts in bord och stolar efter att eleverna valt att göra grupparbeten inne på toaletten när det inte funnits plats för dem på andra ställen.

"Katastrofal arbetsmiljö"

Nu har Mirjami Lärkälv tillsammans med det andra lokala skyddsombudet gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket där de larmar om att personalens arbetsmiljö är "katastrofalt dålig". De kräver att det omedelbart görs något åt arbetssituationen på Sandåkraskolan. Det måste komma till fler lokaler, menar de.

Men grundskolechef Christer Oja tar anmälan med ro.

– Det är tråkigt att vi inte kan avvakta och se hur vi löser det här när vi får reda på hur många barn som faktiskt har sökt till skolan om en vecka då skolvalet ska vara gjort. Vi kan ju inte göra några tillägg förrän vi vet barnantalet.

Jag har sett bilder på hur toaletter används som arbetsrum åt eleverna, vad säger du om det?

– Det låter inte bra, om det verkligen är så.

Jag kan skicka bilderna till dig?

– Nej, det måste jag se med egna ögon.

Både skolledning och föräldraföreningen har tidigare larmat om att det är knökfullt på Sandåkra. Skolledningen tycker inte att de elevprognoser utbildningsförvaltningen gjort för Sköndals skolor stämmer, de menar att det kommer att behövas fler lokaler till nästa termin. Men Christer Oja tycker inte att det går att förlita sig på prognoser.

– Prognoserna är färskvara, det behövs en ny prognos varje år när bostadssituationen ändras. Om en vecka har vi resultatet från skolvalet, då börjar vi planera.

Skyddsombuden har larmat om situationen som är idag. Trots det vill Christer Oja inte kommentera om det kommer att tillkomma några lokaler nästa termin, även om elevantalet skulle vara detsamma.

– Det är för tidigt att säga. Vi avvaktar med att svara på det.

Läs mer:

Lösning på skolkrisen? Var god dröj!

Nya skolor i Sköndal dröjer trots kris