San Francisco har kommit till Torsgatan

Soltrappan på Odenplan hann knappt öppna innan Vasastan fick en till. Den här gången är den modell mindre, tillfällig och finns utanför Bonniers konsthall. Inspirationen är hämtad från USA.

  • Publicerad 19:30, 29 jun 2016

Soltrappan på Odenplan är öppen sedan ett par veckor och nu har Vasastan fått ytterligare en soltrappa. Den står utanför Bonniers konsthall, som har beställt den av Tengbom arkitekter.

– Vi har inte kallat den soltrappa tidigare men det kan man ju göra. Vi kallar den "parklet" och det handlar om att man bygger om en del i det offentliga rummet och gör en publik anläggning. Traditionen kommer från San Francisco där man sedan länge har byggt om och nyttjat parkeringsplatser, säger Katarina Pelinska, landskapsarkitekt på Tengbom arkitekter.

Kan man säga att det råder en soltrappstrend?

– Jag tycker att trenden är att man ifrågasätter allmännyttan och nyttjar publika platser så att de finns till för alla och bilarna inte får allt utrymme. Vi vill visa alternativa användningsmöjligheter. Det började med att vi byggde en "parklet" på vår parkering utanför huvudkontoret på Katarinavägen. Sedan hörde Bonniers av sig och det känns kul att den nya trappan finns intill en konsthall, säger Katarina Pelinska.

På Bonniers konsthall är man noga med att påpeka att trappan inte är färdig än, blommor kommer att ställas ut de närmsta dagarna.

– Men folk har redan börjat använda den, det är jättekul. Både vi och besökare har längtat efter en uteplats, säger Karin Axelsson, projektledare.

Under onsdagsförmiddagen passade Daniel Osowski och Stephanie Bierke som jobbar i samma hus som konsthallen på att vila en stund i trappan.

– Vi är glada att det äntligen finns en bänk utanför jobbet, säger Daniel Osowski.

Vad tycker du om om trappan?

– Den är skön att sitta i, säger Daniel Osowski.

Förutom de två soltrapporna planeras en 12 meter bred trappa från Malmskillnadsgatan ner till Sergels torg när man bygger om det gamla bankkvarteret i hörnet Sveavägen/Hamngatan.