Samuel Ödmark fick tillbringa sommaren i Lund för inspelning av andra säsongen av Klassen. Foto: SVT/PRIVAT

Samuel, 12, med i ny säsong av SVT-serie

Samuel Ödmark har jobbat för första gången i sommar. Men han har inte klippt häckar eller stått i butik – 12-åringen från Tallkrogen är med i nästa säsong av den populära tv-serien Klassen. – Det har varit både kul och jobbigt, säger han om inspelningen.

  • Publicerad 17:56, 11 jul 2018

Tv-serien Klassen handlar om vardagen för unga i skolan och de dilemman som uppstår där. Förra vintern släpptes första säsongen, och den blev snabbt populär. Sammanlagt har avsnitten från den, som var tio minuter långa och sändes online på SVT-play, startats över 20 miljoner gånger. 

Nästa säsong kommer gå att se i slutet av året och inspelningen av den är på sluttampen.

Precis som den första säsongen så spelas den andra in i Lund.

Men det är inte bara skåningar som kommer synas i rutan. En av rollerna tillhör Samuel Ödmark som bor i Tallkrogen och ska börja i sjunde klass på Kunskapsskolan i Enskede till hösten.

– Jag fick åka till Malmö och provspela två gånger innan jag fick rollen, säger Samuel.

Men det började egentligen inte där. Det var nära att han inte ens försökte få provspela. När hans syster frågade om han vill söka var han inte jättesugen. Men han lät sig övertalas.

– Jag skickade in en video där jag berättade om en vanlig dag i mitt liv som de tyckte om. De ville jättegärna att jag skulle komma dit.

Drömt mer om hårdrock än skådespeleri

För många skulle benen börja darra av att veta att man ska spela i något som kommer ses av väldigt många. Men Samuel har inte varit särskilt nervös under inspelningarna.

– Jag var mer nervös vid provspelningarna. När vi spelade in på riktigt hade vi repat så mycket att jag kände att jag kunde rollen, då blev det inte så nervöst.

Inte heller inför att serien ska visas på tv är Samuel nervös. Snarare tvärtom.

– Det känns mest kul. Det är bara roligt att veta att serien är stor och att många kommer titta.

Samuel blev glad när han fick rollen, men inte överväldigad. Och kanske finns det en förklaring till obryddheten. Att bli skådespelare är nämligen inget Samuel har drömt om eller ens tänkt på.

– Jag har mest satsat på musik och framför allt hårdrock, säger Samuel som är trummis i bandet Red reaper.

Längtar tillbaka till skolan

Samuel hade inte sett serien innan han skickade in sin videoansökan. Han hade faktiskt inte en hört talas om Klassen. Men när han hade fått rollen började han kolla på vad det var han skulle vara med i.

– Jag gillade den. Att man känner igen sig i situationer från skolan gör det kul.

Någon direkt erfarenhet av skådespeleri hade han inte sen innan heller. Men upplevelsen under sommaren har gett honom blodad tand, även om smilbanden inte har varit uppdragna hela tiden.

– Det är oftast kul på inspelningarna, men det kan bli lite jobbigt också. Det blir ganska många omtagningar, säger han och påpekar att det överlag har varit ett väldigt roligt sommarjobb.

– Jag har blivit sugen på att komma med i annat också nu efter att ha fått testa på det.

På fredag är sista inspelningsdagen. Men trots att han gillat upplevelsen så har han inget emot att återgå till vardagen i Kunskapsskolan.

– Nej, jag längtar faktiskt efter det. Jag gillar rutinerna där. Och även om jag har trivts i Lund så tycker jag att Stockholm är lite bättre.