Nu ska invånarna i Spånga-Tensta och Södertälje få bättre hälsa.

I alla fall de som väljs att delta i en ny studie, där hälsosamtal ska erbjudas 1 700 personer i områden där ohälsotalen och vårdbehoven är höga.

Totalt fyra stadsdelar eller kommuner väljs ut och insatsen erbjuds till hälften av alla invånare i en viss årskull, till exempel 50-åringar, för att därefter kunna jämföra.  

Ojämlik hälsa

Övriga områden som kan komma ifråga är Rinkeby-Kista, Skärholmen, Rågsved, Märsta och norra Botkyrka, enligt Liberalerna i Region Stockholm.

– Hälsan är inte jämlik och det skiljer hela fyra år mellan kommunerna med högst och lägst medellivslängd i länet. Om vi kan minska människors dödlighet genom att ge distriktssköterskor och läkare på vårdcentraler relativt enkla verktyg i form av hälsosamtal – då har vi fått en viktig pusselbit i det långsiktiga hälsofrämjande och förebyggande arbetet, säger Amelie Tarschys-Ingre (L) i regionens folkhälsoberedning i ett pressmeddelande.

Räddar liv

Förebild är en studie i Sollentuna där 5 671 personer via sin vårdcentral fått hälsosamtal, fysisk aktivitet på recept och hälsokontroller.

Enligt utvärderingen har 175 liv kunnat räddas tack vare att deltagarna förbättrat sin hälsa.

Den nya studien ska pågå i tre år och beräknas kosta fem–sex miljoner kronor per år.

https://www.mitti.se/debatt/debatt-corona-visade-allvaret-i-halsoklyftan-sa-ska-vi-sluta-den/repujf!VqH5xq1RFiIjLecSA46qw/