Sämsta placeringen någonsin

Enköping tappar i Svenskt Näringslivs företagklimatsranking. Sämsta placeringen sedan mätningen startade.

  • Publicerad 12:26, 23 sep 2020

Enköpings kommun tappar 43 placeringar i Svenskt Näringslivs företagklimatsranking. Från plats 105 2019 till 148 2020. Det är den sämsta placeringen någonsin sedan mätningen startades 2011.

– Jag är förvånad över det stora tappet. Vi har jobbat under flera år med de här frågorna. Och känslan är att ju mer vi jobbar med det, ju sämre placering får vi. Det är tråkigt, sägerIngvar Smedlund (M), finanskommunalråd i Enköping.

Mätningen baseras delvis på företagares egna uppfattning om företagsklimatet i den kommun de är verksamma i.

Enligt mätningen önskar företagen i Enköping i första hand: snabbare handläggningstider, ökad förståelse och minskad brottslighet och ökad trygghet.

Om man bryter ner statistiken och stannar till vid punkten "Tjänstemäns attityder till företagande" återfinns Enköping först på plats 234 i årets mätning. Det är 59 placeringar sämre än i fjol. Även när det kommer till service och bemötande från kommunen rankar företagarna Enköping lågt. Från plats 195 till plats 227.

– Den här frågan kommer att gå från viktig, till mycket viktigt. Det här är inte ett acceptabelt resultat. Då talar jag Inte bara om rankingen. Vi vill vara en kommun som uppfattas som servicevilliga, säger Ingvar Smedlund och tillägger:

– Vårt arbete med att vända det här har redan börjat.

Ranking företagsklimat

Svenskt Näringsliv gör varje år en ranking av företagsklimaten i landets kommuner.

I årets enkät har 32 897 företagare tyckt till om företagsklimatet i sin kommun.

Även statistik från SCB och UC vägs in.

Visa merVisa mindre

Sångstund för små ska ske stirrande på skärm

Nyheter Det 14 maj hålls en glad sångstund för de allra minsta och deras vuxna. Evenemanget sker via dataprogrammet Teams.torsdag 13/5 1:15

BLÅLJUS: Anhållen för misshandel gjorde motstånd vid gripande

Nyheter En man i 35-årsåldern gjorde motstånd då han greps, misstänkt för grov kvinnofridskränkning och belades med hand- och fotfängsel. Han anhölls senare av åklagare, misstänkt för bland annat två fall av...måndag 10/5 10:08