Sämst Stockholmsväder i Roslagen i midsommar

Roslagen får sämst väder och Botkyrka bäst. Men det ska mycket till för att temperaturen ska nå 20 grader någonstans i Stockholm på midsommarafton.

  • Publicerad 11:11, 21 jun 2018

Inför midsommarafton ringde Mitt i:s reporter upp Martin Hedberg, inbiten Nackabo och profilerad meteorolog.

Hur blir vädret?

– Det blir bättre sen, vi börjar där, säger Martin Hedberg och fortsätter:

– Det som händer nu är att ett lågtryck kommer in. Det är gråmulet och regn idag som håller i sig till imorgon. Men högtrycket rör sig över till Finland, det är ju alltid någon som har det värre.

Lunch inne fika ute

I Stockholm är det Roslagskommunerna utmed kusten som får det värsta vädret. Regn, kraftig vind och rusk. Temperaturerna kommer att ligga på 10 till 14 grader i hela länet runt lunch. Men runt Södertörn ser det mer hoppfullt ut.

– Vindarna kommer norr ifrån och lågtrycket rör sig norrut. Det är söderut i länet som det spricker upp först, där kan vi får högst temperaturer på eftermiddagen. Söder om Mälaren. Bäst väder blir det sydväst i länet.

Vändningen kommer på eftermiddagen.

– Ta en lunch inomhus och satsa på middag ute. Spricker det upp tidigare kan man duka ute för fikat, det tänker jag satsa på ute i skärgården.

Dåligt väder = fina minnen?

Efter en rekordvarm maj månad med knappt en droppe regn känns det ju verkligen som ödets ironi, eller en tradition om man så vill, att regn och kyla kommer just till midsommar.

– Det är som att det sitter någon där uppe och retar med oss. Jättefint väder när ingen har semester men till midsommar och semester kommer regnet. Jag har inte statistik för det men jag tror att det är lika vanligt med regn som sol på midsommar. Däremot tänker vi mer på vädret på midsommar än dagarna innan och efter. Om det kommer en skur och man får springa in från sillunchen minns vi det bättre än om det är fint väder. Men om det alltid var regn skulle vi inte ha utvecklat traditionen med att äta ute på midsommar från början.

Visst kan det kännas olustigt när man tittar på prognosen. Samtidigt kan man glädjas åt att regnet ger kraft till gräsmattor och odlingar. Och framförallt – sätter käppar i hjulen för skogsbränderna som har härjat i länet de senaste veckorna, påpekar Martin Hedberg.

– Det blir bättre väder på lördagen och söndagen med temperaturer runt 20 grader. Vi får satsa på en efterfest då istället.