Petja Svensson tycker att golven ofta är skitiga, men vill inte klandra personalen. ”Jag tror de har det svårt med den bemanning som är. Dessutom går en del in med skor i omklädningsrummen.” Foto: Hannah Modigh

Sämst städat är det hos damerna

Många besökare tycker att det är skitigt på Storvretsbadet. En undersökning visar att bara hälften av besökarna är nöjda med städningen.

  • Publicerad 00:00, 4 dec 2012

Oppositionspolitikern Petja Svens­son (M) är flitig användare av Storvretsbadet. Hon är mamma till två barn som simmar i klubb, men har också använt gymmet.

– Baden är ju hygienutrymmen. De är mer viktiga än någon annan verksamhet att hålla rena. Det ska inte finnas hår i golvbrunnarna och det ska inte lukta kiss på toaletterna, säger hon.

När Lokaltidningen Mitt i besöker badet konstaterar vi att en del skåp i omklädningsrummen har rostfläckar och att kakel och takplattor saknas på några ställen. Däremot går det inte att se någon alarmerande smutsighet, förutom en del strumpludd på duschgolvet.

Den brukarundersökning som gjordes i mars och offentliggjordes i september visade dock på att många tyckte att det var ofräscht på Storvretsbadet. Bara 51 procent av de svarande upplevde anläggningen som ren och snygg.

På parkeringen utanför badet är Jerry Pahmüller på väg in i sin bil efter att ha lunchsimmat. Han berättar att badet ibland är ganska skitigt.

– Jag har sett att personalen går och spolar men de kunde gärna göra det lite mer. Man bör också fundera lite på underhåll, säger han.

Att det är slitet har även några av de svarande i enkäten påtalat. Men mest kommenteras städningen: ”Renare i duschen och på toa” och ”det är alltid smutsigt på golven, hårstrån och dammigt”, är typiska kommentarer.

Mattias Gökinan (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, har blivit uppvaktad av både ledamöter och privatpersoner i frågan.

– I nämnden i oktober gav viverksamhetschefen i uppdrag att komma till rätta med det här, säger han.

Gökinan har fått höra att problemen är värre i damernas utrymmen än i herrarnas. Han har fått veta att det beror på att det ibland blivit sämre städat i damernas då män tjänstgjort.

– Det kan vara en faktor. Vid rekrytering har vi nu arbetat aktivt för att ta in fler kvinnor i personalstyrkan. Vi rekryterade en kvinna i våras och hoppas få in en till vid årsskiftet. Tidigare har vi haft en övervikt av män i personalen, säger Johannes Engström, enhetschef vid badet.

Han berättar att man kontinuerligt ser över sina rutiner, oavsett undersökningar.

– Det kan handla om att byta städutrustning eller kemikalier och att se över städscheman, säger han och berättar att man satt upp affischer med information om åtgärder efter brukarundersökningen.

Lokaltidningen Mitt i har också fått flera uppgifter om maskar på golven. De lär dock inte förekomma i någon större omfattning. Bara 1 av 125 som valt att ge ytterligare kommentarer i enkäten har påpekat problem med mask.

Petja Svensson tycker att kommunen bör rusta upp anläggningen eller överväga privatisering. Hon menar att anläggningen är allmänt sliten. Men enligt Gökinan (S) finns i nuläget inga planer på omfattande renoveringar, förutom underhåll som ryms i lagd budget.

– Vi vill invänta äventyrsbadet i Hågelby. Därefter får vi se över inriktningen på våra bad. Men jag tror att de ska fortsätta att vara för folkhälsa och motion.

Hår i golvbrunn i damernas dusch.

Rostfläckar i skåpen.