Norrtulls SK tränar på Bellevue BP. Foto: Tomas Stark

Sämst möjligheter för barnidrott i Vasastan

Det blir allt svårare för barn i innerstan att kunna idrotta. Norrmalm har de sämsta förutsättningarna när det gäller fotbollsplaner. – Inte okej. Man slår hårdast mot svaga grupper, säger Martin Carlon, ordförande i Norrtulls SK.

  • Publicerad 06:21, 21 feb 2018


Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat hur 12000 barn på Norrmalm får dela på en elvamannaplan.

– Politikerna pratar om att man vill behålla idrott i innerstan och få igång alla genom idrotten. Och så motverkar de i stället aktivt det genom att inte skapa förutsättningar, säger Martin Carlon i Norrtulls SK.


I en serie artiklar granskar nu Mitt i hur vi i innerstan påverkas när allt fler ska samsas på samma yta – artikel fyra i serien handlar om bristen på idrottshallar och -planer. Här kan du läsa alla tidigare artiklar.


”Flera som droppar av”

När fotbollsklubben tränar inomhus i Rödabergsskolan hall kan drygt 30 tolvåringar får tränga ihop sig på 30 x 9 meter.

– Det blir inte jättebra fotbollsträning i och med att det är så trångt. Det är inte lika roligt för barnen heller. Det är flera som droppar av under vintern för att de tröttar, säger Martin Carlon.

Martin Carlon, ordförande, Norrtulls SK.

Stockholm bygger inte i takt

Jämför man med andra större svenska städer ser det inte heller så bra ut. Stockholm har betydligt färre idrottshallar och bollplaner per invånare än Göteborg och Malmö, enligt en rapport från Stockholms idrottsförbund från 2014.

Nu arbetar förbundet med en ny rapport som ska presenteras i mars. Av allt att döma har stockholmarnas möjligheter att idrotta försämrats ytterligare.

– Vi ser att inflyttningen och förtätningen av Stockholm fortsätter men det byggs inte nya idrottsanläggningar i samma takt, säger Roger Vintemar, verksamhetsledare med ansvar för anläggningsfrågor vid Stockholms idrottsförbund.


Stockholm långt efter

Antal invånare per idrottsarena i respektive stad.

Källor: ”Bygg ikapp! Bygg i takt!”, Stockholms idrottsförbund, 2014, samt SCB.