Stopp. Besökare möttes av en tom vik och ett plank där pontonerna tidigare låg. Bengt Sylvan (L) svarar på kritiken från lokalborna. Foto: Fanny Rosenblad/ (L)

Samsövikens brygga försvann plötsligt

Utan förvarning var Samsövikens populära badbrygga borta. Kommunen svarar nu på kritiken från lokalborna, och förklarar varför den togs bort.

  • Publicerad 09:42, 16 aug 2020

Under några av de mest badvänliga dagarna försvann den välbesökta badbryggan i Samsöviken plötsligt. Christina Strandelin, Djursholmsbo, var liksom flera grannar förvånad när hon kom dit för att bada, när bryggan inte längre var kvar en morgon.

– Mitt i sommaren, mitt i hettan och under en pandemi utan att säga något. De måste ha gjort det här tidigt på morgonen eller mitt i natten, säger hon och menar att det vissa dagar varit uppemot 100 personer som badat från bryggan under sommaren..

Den försvunna bryggan, eller rättare sagt pontonen, har skapat debatt på sociala medier. Flera Danderydsbor, inklusive Strandelin, har frågat vad som har hänt. Bengt Sylvan (L), ordförande i tekniknämnden, har svarat på kritiken.

– Självklart skulle vi kunnat ha haft bättre dialog om det här. Det var många beslut som skulle tas, och det var bråttom. Men det tar vi på oss att det kunde ha varit bättre information, säger Bengt Sylvan.

Ökad efterfrågan på bryggor

I juni togs ett beslut om att anlägga vinterbron mellan Tranholmen och fastlandet redan i augusti. Med anledning av coronapandemin och Folkhälsomyndighetens rekommendationer vill man undvika trånga transporter, och därför förbereda sig inför skolstart.

Redan inför sommaren tog man ett beslut om att låta Vinterbron ligga kvar in i juni, för att undvika trånga transporter med skolungdomar.

Att den så kallade Vinterbron anläggs redan nu inför hösten innebär dock praktiska besvär, vilket Danderyds kommun informerat om. Delvis att det behövs båtplatser under sommaren. För att lösa det behöver man nya pontoner vid Vinterbron.

Av den orsaken flyttades pontonerna i Samsöviken.

– Vi förstår att de blev snopna, och vi är ledsna för det, men vi har varit tvungna att ta snabba beslut i det här, säger Bengt Sylvan (L).

Den 18 augusti väntas Vinterbron och pontonerna från Samsöviken installeras.

Djursholmsbon och dagliga besökaren till Samsöviken, Fanny Rosenblad, är en av flera som engagerat sig på sociala medier. Hon tycker inte att argumenten håller från Bengt Sylvan.

– Båtarna i Stocksund måste funnits någonstans att ligga under maj. Då undrar man varför man måste göra det här nu, ta bort en fullt fungerande brygga när behovet finns. Vem är det som känner någon på kommunen som vill ha fler båtplatser, säger Fanny Rosenblad.