Olof Svenonius och Lena Palm Östman gör allt de kan för att väcka opinion mot nedläggandet av Bråvallavägens station. Foto: Åsa Sommarström

Samlar namn för att rädda stationen

Hotet om nedläggningen av Bråvallavägens station fick Lena Palm Östman och Olof Svenonius att agera. Nu har deras kamp lett till en namninsamling med närmare 500 under­skrifter. – Vi försöker göra så mycket väsen vi bara kan, säger Olof Svenonious.

  • Publicerad 12:00, 5 maj 2016

Mest på skämt men med en allvarlig underton förklarar Lena Palm Östman hur viktigt det är för henne att hindra nedläggningen av Bråvallavägens statiton.

– Jag får väl lägga mig på spåret, säger hon och skrattar lite uppgivet.

Sen tar hon sats och radar upp argument till varför stationen bör behållas: Det blir långt och svårt att ta sig någonstans för de som är gamla eller har svårt att röra sig, det blir förhöjda bullernivåer i området, eftersom tåget inte längre behöver sakta in vid stationen, och ska det kollektiva resandet öka är knappast att lägga ner en station rätt väg att gå.

Ett av huvudargumenten från landstinget och trafikförvaltningens sida har varit att stängningen av stationen skulle innebära en tidsvinst på cirka en minut för omkring 8 000 resenärer.

– Det är en väldigt marginell tidsvinst. Kollektivtrafiken borde ju finnas till för alla som bor längs linjen? Nedläggningen känns snarare som ett sätt att spara pengar, säger Lena Palm Östman.

Hon och Olof Svenonius är två av de mest högljuda rösterna i kampen för att bevara Bråvallavägens station, vars eventuella nedläggning trafikförvaltningen aviserade om tidigare i år. På Facebooksidan ”Rädda Bråvallavägens station!” finns 160 medlemmar och på hemsidan skrivunder.com har deras namninsamling i skrivande stund fått strax under 500 underskrifter.

– Det är jättemånga som är engagerade. Vi försöker göra så mycket väsen vi bara kan och hoppas på det bästa, säger Olof Svenonius.

Med hjälp av namninsamlingen hoppas de nu få trafikförvaltningen att tänka om.

Finns det någon chans att man lyssnar på de som engagerar sig?

– Ja, men för invånarna blir det att vända sig till Danderyds kommun, så att kommunen kan få med invånarnas synpunkter i sitt remis­svar, säger Lovisa Åbom, presstalesperson hos trafikförvaltningen.

Kommunens remissvar ska vara in i slutet av maj. Men som det verkar nu kommer de att stå på Lena Palm Östman och Olf Svenonius sida.

– Jag utgår från att vi kommer att säga nej till det här förslaget. Vi vill gärna att folk åker mer kollektivt och då känns det tokigt att lägga ner en station, säger kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M).