Verk av konstnären Geir Tore Holm, "Vindflagg". Foto: Tor Egil Rasmussen

Samisk konst intar Sven-Harrys

Femton samiska samtidskonstnärers verk visas snart på Sven-Harrys i Vasaparken. I utställningen "Bakom hörnet vindens jojk" skildras Sápmi, "ett avlägset och samtidigt närbeläget geografiskt och kulturellt landskap".

  • Publicerad 09:47, 25 sep 2020

Samerna har de norra delarna av Sverige, Norge, Finland och Ryssland som sitt ursprungliga landområde, Sápmi. Nu visas en utställning på Sven-Harrys konstmuseum där femton samiska konstnärer ställer ut och ambitionen är att "försöka förmedla Sápmis själ och hjärta". Titeln på utställningen är en dikt av Inghilda Tapio ur samlingen "Inte för det att" från 2001.

– Vi ser utställningen lite som en resa. Vi vill inte måla in samisk konst i ett hörn, snarare vill vi visa hur den står i dialog med den västerländska konsten. Det samiska samhället är inte isolerat utan är i ständig kontakt med omvärlden. I Stockholm har ni varit lite sena på att upptäcka samisk konst, säger Carola Grahn, som själv är sydsamisk bildkonstnär och har skrivit en essä i utställningskatalogen.

– Många samiska konstnärer har kontakt men bor långt ifrån varandra. Vi har också en dialog med andra urfolk, särskilt i Canada, USA och Australien, säger Carola Grahn.

I utställningen finns måleri, textil, skulptur och installationer.

– Det finns bland annat ett jättespännande ljudverk av en ung samisk konstnär, Elina Waage Mikalsen. Hon har spelat in hur vinden blåser med sin telefon och har inte klippt bort när det rasslar, säger Carola Grahn.

Utställningen pågår från den 9 oktober till den 4 april 2021.

Det har blivit många videosamtal mellan utställningens curatorer Carola Grahn och Maria Ragnestam. Foto: Privat

Medverkande konstnärer

Silje Figenschou Thoresen (No), Marja Helander (Fi), Geir Tore Holm (No), Aslaug Magdalena Juliussen (No), Sissel M. Bergh (No), Britta Marakatt-Labba (Sv), Joar Nango (No) och Matti Aikio (Fin), Synnøve Persen (No), Outi Pieski (Fin), Katarina Pirak Sikku (Sv), Máret Ánne Sara (No), Erika Stöckel (Sv), Lada Suomenrinne (Fin), Elina Waage Mikalsen (No).