Samira bröt fot och ben

Kabelskyddet som dragits över cykelvägen utanför Karolinska har skördat fler offer. Samira Gard bröt såväl ben som fotled i den otäcka cykelolyckan på Solnavägen. Nu söker hon skadestånd från Solna stad.

  • Publicerad 11:14, 21 okt 2013

Lokaltidningen Mitt i skrev för två veckor sedan om Råsundabon Gunilla Sonnebring som slog ut en tand efter att ha kört på ett kabelskydd utanför Karolinska. Men hon är inte ensam om att ha skadats på platsen.

42-åriga Samira Gard bröt både ben och fotled.

– Det var som att cykla in i en vägg, säger hon.

Det var den 14 september som Samira Gard var på väg genom Solna. Hon och en kollega hade bestämt sig för att cykla till Kista, där Samiras nya jobb ligger, och nu ville de hitta snabbaste vägen.

När hon såg kabelskyddet saktade hon ner och förberedde sig på att det skulle komma att skumpa till.

Men i stället tog det helt stopp – kabelskyddet blev som en bromskloss och fötterna flög av pedalerna.

– Jag for med huvudet i marken, men min vänstra fot fastnade mellan pedalen och ramen och knäcktes av, berättar Samira Gard.

Under tiden Samira låg chockad och svårt skadad på marken hörde hon hur flera andra cyklister skrek till när de skumpade över kabelskyddet. Även hennes man Alexander såg hur en äldre dam for framstupa ner i backen över skyddet.

För Samira väntar nu flera månader av rehabilitering. Precis som Gunilla gjort, så kommer även Samira att söka skadestånd från Solna stad.

Enligt Kristin Andersson, tillförordnad stadsbyggnadschef i Solna stad, är kommunen väghållare för cykelbanan, men kabelskyddet är entreprenörens ansvar.

Skyddet är gjort för lågtrafikerade vägar, dit cykelbanor kan räknas, menar hon.

Staden ska föra en diskussion med entreprenören för att förhindra fler olyckor. Vem som är skadeståndsansvarig är dock oklart.

– Vi kan inte svara på det, men de som skadat sig kan alltid ta kontakt med sitt eget försäkringsbolag och höra med dem, säger hon.

Peter Ek, vd på anläggningsföretaget Frijo som lagt ut kabelskyddet, säger att det som hänt är mycket olyckligt.

– Vi kommer att kontakta Gunilla och Samira och se till att vårt försäkringsbolag får reda ut de här två händelserna. Självklart ser jag som vd allvarligt på det här.