Hemma. "Mina texter lyfter fram en annan sida av Alby", säger Sami. Foto: Claudio Britos

Sami tar Botkyrkas hiphop till nästa level

En kraschad hårddisk och frågan att medverka på rapparen Akis låt botkyrka del 2 blev nystarten på Alby rapparen Sami Alamiens karriär.

  • Publicerad 18:15, 23 maj 2018

Sami Alamien minns tydligt minnena vid de färgglada radhusen längs Storskiftesvägen i Alby när hiphop-musik från klassiska artister som Nas, Tupac och Biggie spelades ur högtalarna från hans storebror Josefs pojkrum.

Nu sitter han i Fanzingos musikstudio redo att ta sig an den svenska hiphop-scenen, i bakgrunden spelas hans aktuella singel "Tomma Sidor" som han släpper i dagarna.

– Jag känner att min musik berättar något nytt. Mångsidiga texter som når till andra människor än de som bara lyssnar på hiphop. Jag försöker att alltid lära mig något nytt och hitta ett sound som inte låter som någon annan.

Det var när hårddisken kraschade 2016 och tre år av musik som mesta delen var på engelska försvann som tankar kring en ny start började. Samtidigt fick han förfrågan om att medverka på Albybon och rapparen Akis låt "Botkyrka del 2" där 16 Botkyrka rappare medverkade.

16 rappare från Botkyrka på sex minuter - Akis nya video är lååångt ifrån lagom

– Aki hörde av sig och berättade att han ville ha en vers på svenska. Trots att jag bara körde på engelska kunde jag inte tacka nej till honom. Jag är uppväxt med hans musik och han är en av få svenska rapparna jag lyssnat på ända sen jag var tolv år.

Det är inte bara Aki som ville att han skulle börja lägga verser på svenska. Barndomsvännerna från Alby har tjatat på honom sedan han började med musiken. En av de som stöttat och hjälpt Sami i hans musik är Fares Hamed som sitter i styrelsen på Fanzingo.

– Fares har varit den som får saker gjort. Han länkar ihop människor inom samma fält men han har också hjälpt mig med att fixa studiotid på Fanzingo där jag spelat in mesta delen av min musik.

Botyrkas musikscen

I samband med släppet av sin nya singel kommer Sami nu att enbart leverera sin musik på svenska och att bli den bästa rapparen - en som han själv är nöjd med.

– Övergången mellan engelska och svenska kan ibland bli påtvingad och inte kännas rätt musikaliskt. Man måste låta det komma naturligt. Men idag tänker jag rimmen på svenska och inte engelska. Det är en bra start.

Sami berättar att det varit den amerikanska hiphop-scenen som influerat honom till att bli den rapparen han är idag. Historien kring den svenska hiphop-scenen i Sverige och speciellt i Botkyrka är han väl medveten om.

– Den svenska hiphop-scenen började här i Botkyrka med The latin kings. Det känns bra att komma från Alby och fortsätta bygga upp musikhistoria härifrån.

Sami vill förmedla självinsikt och att man inte skall hämmas av sina negativa tankar och att istället uttrycka sig kreativt. Det är de tankarna han lever efter när han skapar sin musik.

– Mina texter bidrar med något nytt till Botkyrkas hiphop-scen, jag generaliserar inte orten utan fokuserar på människan och hur man kan gå vidare i livet vart man än befinner sig.

Bygger vidare. Sami står för röda linjens nya skola av hiphop. Foto: Claudio Britos

Sami Alamien

Sami Alamien släpper under dagarna hans nya singel "Tomma sidor" en personlig låt som blev till efter att han under en period i sitt liv kände sig vilsen och att han inte gjorde något åt det.

Han jobbar extra hos posten. Tanken är att nu börja spela in mer musik och att känna sig bekväm i att nu börja lägga verser på svenska.

22 år gammal uppväxt i Alby

Medverkade i Akis låt Botkyrka del 2. Någon han i framtiden skulle vilja samarbeta med ännu en gång.

Visa merVisa mindre