Premiär. Bild från lördagens träning från knattefotbollsskolan på Södra Ängby BP som dragit igång. Foto: Georg Pfieff

Sambatider för fotbollen i västerort

Fotbollssäsongen har kommit till västerort – med en brasiliansk touch. "Samba-Erik" Johanssons spontanfotboll är tillbaka, samtidigt som han har format en ny knatteskola hos FK Bromma.

  • Publicerad 16:52, 30 apr 2021

Den ex-allsvenska mittfältaren Erik "Samba-Erik" Johansson, 45, jobbar sedan lång tid tillbaka med fotbollsprojekt i förorterna och med att utbilda ledare.

På lördag kväll, 1 maj, börjar säsongens populära spontanfotboll på Hässelby gårds BP.

– Det kan vara magisk stämning på sommarkvällarna – fullt med ungdomar, säger "Samba-Erik".

Ska vara glädje

Fotboll ska vara finter, skratt och att alla ska få vara med. Det har Samba-Erik gjort till sin hjärtesak i orter som Fittja, Hässelby, Östberga och Angered i Göteborg.

– Runt 15 lokala fotbollsledare kommer hålla i fotbollen i Hässelby i år.

Vem betalar ungdomsledarna?

– Bostadsbolag eller kommuner som stöttar våra projekt.

Samba-Erik arbetar även med föreningar och driver sedan flera år tillbaka ett fotbollsläger om somrarna för FK Bromma. Runt 150 spelare brukar vara med.

Premiär. Bild från lördagens träning från knattefotbollsskolan på Södra Ängby BP som dragit igång. Foto: Georg Pfieff

– Nytt i år är att vi även har öppnat en knattefotbollsskola med FK Bromma som är öppen för alla, även den med brasiliansk touch. I övningarna vill vi att barnen härmar "Messi-finter" eller "Ronaldo-passningar" efter ledarna. Vi styr barnen med beröm, glädje, lek och inspiration, säger han.

Knattefotbollsskolan äger rum på Södra Ängby BP i Bromma.

Tror på ökat utbyte

Ett par ungdomsledare från spontanfotbollen i Hässelby gård kommer vara med och leda knattefotbollsskolan. Detta kan vara ett frö till något som blir större, tror FK Brommas ordförande Pontus Runesson.

Erik "Samba-Erik" Johansson. Foto: Privat

Hoppfull. Pontus Runesson, ordförande i FK Bromma, hoppas att unga fotbollsspelare i västerort kan få större utbyte av varandra och att FK Bromma kan växa. Foto: Georg Pfieff

– Fotbollsspelarna i västerort har levt isolerade från varandra. Men nu får vi hit ett par ungdomsledare från Hässelby gård med andra influenser än vi har. Samtidigt hoppas vi att våra lag kommer gästa spontanfotbollen i Hässelby gård.

Sambafotbollen är igång i Hässelby gård

FK Bromma är i behov av fler engagerade ungdomsledare, menar Pontus Runesson.

– Vi vill vara ett alternativ för unga i västerort som vill spela fotboll och som fortsätter att göra det på grund av glädjen – inte för att de satsar mot eliten.

Fotboll. Bild från "Samba-Erik" Johanssons spontanfotboll i Hässelbygårdsskolans idrottshall. Foto: Arkivfoto: Erik Johansson

Prisats som Årets idrottsförebild

Många fotbollsfans födda innan 90-talet minns nog Erik ”Samba-Erik” Johansson. Det blonda yrvädret fick sitt smeknamn efter en sejour i Brasilien som 17-åring och hade sina bästa år i Örgryte och Malmö FF runt millennieskiftet.

Johansson avslutade sin egna fotbollskarriär 2006. Redan 2003 hade han påbörjat ett integrationsprojekt för att få ungdomar i Rosengård i Malmö att börja spela fotboll.

2014 prisades han som "Årets idrottsförebild" av organisationen Friends, som menade att han hittat ett sätt att tänka utanför boxen inom svensk idrott.

2019 tog han initiativ till Sambacupen i norra Botkyrka som ökade fotbollsspelandet hos unga flickor.

Erik Johansson genomför även fotbollsutbildningar för tränare och ledare.

Avgiften för knattefotbollsskolan ligger på 1 700 kronor.

Visa merVisa mindre