Den ex-allsvenska mittfältaren Erik "Samba-Erik" Johansson, 45, jobbar sedan lång tid tillbaka med fotbollsprojekt i förorterna och med att utbilda ledare.

På lördag kväll, 1 maj, börjar säsongens populära spontanfotboll på Hässelby gårds BP.

– Det kan vara magisk stämning på sommarkvällarna – fullt med ungdomar, säger "Samba-Erik".

Ska vara glädje

Fotboll ska vara finter, skratt och att alla ska få vara med. Det har Samba-Erik gjort till sin hjärtesak i orter som Fittja, Hässelby, Östberga och Angered i Göteborg.

– Runt 15 lokala fotbollsledare kommer hålla i fotbollen i Hässelby i år.

Vem betalar ungdomsledarna?

– Bostadsbolag eller kommuner som stöttar våra projekt.

Samba-Erik arbetar även med föreningar och driver sedan flera år tillbaka ett fotbollsläger om somrarna för FK Bromma. Runt 150 spelare brukar vara med.

– Nytt i år är att vi även har öppnat en knattefotbollsskola med FK Bromma som är öppen för alla, även den med brasiliansk touch. I övningarna vill vi att barnen härmar "Messi-finter" eller "Ronaldo-passningar" efter ledarna. Vi styr barnen med beröm, glädje, lek och inspiration, säger han.

Knattefotbollsskolan äger rum på Södra Ängby BP i Bromma.

Tror på ökat utbyte

Ett par ungdomsledare från spontanfotbollen i Hässelby gård kommer vara med och leda knattefotbollsskolan. Detta kan vara ett frö till något som blir större, tror FK Brommas ordförande Pontus Runesson.

– Fotbollsspelarna i västerort har levt isolerade från varandra. Men nu får vi hit ett par ungdomsledare från Hässelby gård med andra influenser än vi har. Samtidigt hoppas vi att våra lag kommer gästa spontanfotbollen i Hässelby gård.

https://www.mitti.se/sport/sambafotbollen-ar-igang-i-hasselby-gard/aRKpaC!OMR4Kjrwce82MYX8t8tdEg/

FK Bromma är i behov av fler engagerade ungdomsledare, menar Pontus Runesson.

– Vi vill vara ett alternativ för unga i västerort som vill spela fotboll och som fortsätter att göra det på grund av glädjen – inte för att de satsar mot eliten.

https://www.mitti.se/nyheter/fler-tjejer-ska-dansa-med-fotbollen/reptjf!amn8ikY5o@U6B0nolcoLbw