Samarbete ersatte tävlan på OS i Hammarbyhöjden

OS med tävlingar i olika friidrottsgrenar är en mångårig tradition på Hammarbyskolan Norra. Men nu har den brutits. I år slopades tävlingarna och i stället låg fokus på samarbete och gemenskap när årets OS genomfördes på Hammarbyhöjdens IP i fredags.

  • Publicerad 08:55, 24 sep 2018

– Det var ett tufft beslut att ta, det är ju en jättegammal tradition här, och det knorrades en del innan. Men efteråt var alla jättenöjda, säger Rudolf Carneholm, idrottslärare på Hammarbyskolan Norra.

Han är relativt ny på skolan och var i fjol med på skolans OS för första gången.

Eleverna fick hjälpas åt med i stället för att tävla

– Då såg jag hur alla barnen stod i långa köer för att få hoppa längd eller springa 60 meter. Det var väldigt tävlingsinriktat så jag började tänka på hur vi i stället skulle kunna få alla i rörelse och bygga vi-känsla, säger Rudolf Carneholm.

Så i stället för att eleverna tävlade mot varandra fick de hjälpas åt och genomföra olika uppdrag tillsammans.

– De sprang i grupper och höll varandra i händerna när de skulle ta sig över hinder, och vi skrev olika ord med kropparna på konstgräset, till exempel.

Vill skapa en vi-känsla från F-klass till årskurs 6

Kraften när en hel skola jobbar tillsammans under en heldag är stark och skapar en trygg skola där alla känner sig delaktiga, menar Rudolf Carneholm. Tanken är att skapa en vi-känsla från förskoleklass till årskurs 6.

Är det samarbete som gäller för OS på Hammarbyskolan Norra framöver?

– Ja, det här är den nya traditionen. Vi har infört en hälsovecka, som avslutades med OS. Under veckan har vi pratat om rörelse, kost, samarbete och varför man mår som man mår. Vi kommer att fortsätta att arbeta för en skola där alla känner sig delaktiga och behövda, säger Rudolf Carneholm.