Sams pappa är arg och besviken över att sonen kunde röka cannabis på hvb-gården. Foto: Daniel Díaz

Sam skulle få hjälp på hemmet – fortsatte knarka

Att unga röker cannabis på en hvb-gård är ett misslyckande, men går inte alltid att undvika. Det menar Patrik Silverudd vid Humana, företaget som driver Löjtnanten, där Bredängskillen Sam vistades.

  • Publicerad 10:55, 13 nov 2018

Sam och andra pojkar rökte cannabis på Löjtnanten och drogpåverkade pojkar slog sönder saker under den tid han var där. Det framgår av domar som Mitt i har läst.

Det är ett misslyckande, menar Patrik Silverudd, pressansvarig vid koncernen Humana, som driver Löjtnanten via bolaget Davidsbogård.

– När sådant händer gör vi en utredning för att se vad som gått snett och när så behövs görs även en anmälan till IVO. Det är ett sätt för oss att fånga upp problem och bli bättre, säger han.

Personalen på ett hvb-hem har varken rätt att låsa in ungdomarna, kroppsvisitera dem eller undersöka deras rum. Att helt undvika att droger kommer in är därför omöjligt, enligt Patrik Silverudd.

Det vi kan göra är att motivera ungdomen att göra bättre val än att ta droger. Vi är duktiga på det, men det händer givetvis att vi misslyckas. Det är givetvis väldigt tråkigt, säger han.

Patrik Silverudd får, av sekretesskäl, inte kommentera enskilda ärenden. Det får inte heller Lena Svensson, enhetschef vid barn- och ungdomsgruppen vid Skärholmens socialtjänst.

– Det jag kan säga är att socialtjänsten alltid informeras direkt om en ungdom vid en hvb-gård som vi anlitat har använt droger. Om det visar sig att det ofta finns droger på en gård är det inget bra ställe och då undviker vi att placera andra unga personer där, säger hon.

Lena Svensson, enhetschef vid barn- och ungdomsgruppen vid Skärholmens socialtjänst. Foto: Märta Lefvert

Sams föräldrar har överklagat det LVU-beslut som Skärholmens stadsdelsnämnd tog sedan han försvunnit från Löjtnanten. Lena Svensson förklarar beslutet så här:

– Om någon avviker från ett behandlingshem kan vi ta ett beslut om omedelbart omhändertagande enligt LVU, för att polisen ska kunna söka efter honom. Vi vill ju att ungdomen ska hittas, så att han kan få vård, säger hon.

I Sams fall är LVU-beslutet motverkat sitt syfte: Sam gömmer sig av rädsla för att hamna på ett behandlingshem där han inte vill vara, och har sagt att han inte kommer fram om inte beslutet hävs. Lena Svensson kan inte kommentera det, av sekretesskäl.