Hjälpgrupp. Sam Darvish var 23 år när han startade ”Corona – hjälpgruppen Järfälla” på Facebook. Foto: Tim Aro

Sam skapade hjälpgrupp i pandemin

När äldre och personer i riskzonen rekommenderades att stanna hemma valde Viksjöbon Sam att rycka ut. Han startade en lokal hjälpgrupp på Facebook – och på bara en dag fick den 400 medlemmar.

  • Publicerad 11:45, 15 jun 2022

Det var jättefint att se så många hjälpa till.

18 mars 2020, det var dagen som Sam Darvish skapade gruppen "Corona - hjälpgruppen Järfälla" på Facebook.

Det var en tid färgad av två meters avstånd, restriktioner och rekommendationer om att inte gå ut för äldre och personer i riskzonen.

– Jag såg på nyheterna att några i en annan stad hade skapat en hjälpgrupp. Jag försökte hitta en liknande gupp i Järfälla. När jag inte hittade någon så skapade jag den själv.

I dag är Sam 25 år och påväg att avsluta sina juridikstudier på Stockholms universitet. Trots att han var mitt uppe i plugg var det självklart att göra något.

– Jag kände mest att jag borde ta mitt ansvar som medmänniska.

Och på bara en dag gick medlemsantalet upp till 400 – och flera hundra till skulle ansluta de kommande månaderna.

De flesta i gruppen var personer som ville göra en insats.

– Men också anhöriga och personer som var fast hemma som bad om hjälp. Alla försökte göra sitt och hjälpa till på det sätt de kunde.

I gruppen erbjöd folk att handla mat och hushållsartiklar, men det delades även information om nya restriktioner och uppdateringar om viruset.

– Det var verkligen jättefint att se så många som ville hjälpa till. Det var gånger när en person bad om hjälp och flera personer erbjöd sig samtidigt, det var bra att se folk ta sitt ansvar.

Gruppen var som mest aktiv under 2020 när behovet var som störst, berättar Sam. Samtidigt finns gruppen fortfarande kvar i dag.

– Mest tar jag med mig att om man kan hjälpa andra så tycker jag att man ska göra det. Det känns bra för personer du hjälper men även för dig själv.

Över 800 dagar av pandemi i Stockholm