Hejdå. Snart försvinner den temporära saluhallen från Östermalmstorg. Foto: Sacharias Källdén

Saluhallen på Östermalm svår att få såld

Trots att den temporära saluhallen legat ute till försäljning sedan oktober har man ännu inte hittat en köpare. Nu kan staden tänka sig att sänka priset.

  • Publicerad 16:30, 19 feb 2020

Den temporära saluhallen som Östermalmsborna kunnat gå till under de fyra åren som Östermalmshallen renoverats har varit uppskattad av handlare och boende.

Men nu när den nygamla hallen snart slår upp dörrarna (5 mars) så måste den temporära hallen bort.

Byggnaden är 2 000 kvadratmeter stor och konstruerad av demonterbara delar, vilket gör det möjligt att flytta den. Den har också vunnit flera priser för sin arkitektur.

Lades ut i oktober

Den temporära hallen lades ut för försäljning med en prislapp på 27,5 miljoner kronor i oktober 2019.

Nu har det gått fyra månader, och hallen är ännu inte såld.

– Det är en unik byggnad med många eventuella unika köpare. Jag tror kanske att man först varit så inställd på att den ska ha samma användningsområde som tidigare. Om man tänker mer brett kan man hitta intressenter som finns på andra områden, i olika typer av branscher. Jag tror att det finns köpare där ute, säger Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd.

Kommer ni sänka priset?

– Det är vi öppna för. Jag är mån om att den här ska komma till användning, både av ekonomiska och hållbarhetsskäl. Vi vill se en köpare istället för att den ska rivas. 

Anbudstiden skulle från början ha gått ut den 31 januari, men när den ännu inte sålts förlängde staden den till 14 februari.

Nu förlängs den igen, utan att säga något nytt datum. Däremot går bygglovet för den temporära saluhallen ut den 30 juni och måste då vara nedmonterad och borta. Får inte staden den såld kan byggnaden behöva rivas.

Men Dennis Wedin berättar att man har fått in en del anbud och just nu har en dialog med flera intressenter.

– Det är olika typer av verksamheter och företag. Vi fortsätter dialogen med dem, säger Dennis Wedin.

Den tillfälliga hallen stängdes den 15 februari, och kostade staden cirka 107 miljoner kronor att bygga.

Den tillfälliga saluhallen

Har haft cirka 2,5 miljoner besökare per år.

Delar av inredningen kommer återanvändas i den nyrenoverade.

För de som är intresserade av att köpa den tillfälliga hallen går det att höra av sig till Skeppsholmens fastighatsmäkleri.

Visa merVisa mindre