För drygt ett år sedan kunde Östermalms saluhall äntligen öppna igen efter en fyra år lång renovering. Det tog sin tid, och det kostade en hel del. Men resultatet är det ingen som har klagat på.

– Det ser väldigt fint ut, luftigt men med den gamla karaktären kvar, säger Maj-Lis Wallenius.

Det är första gången hon är här sedan renoveringen och hon betraktar interiören med nyfiken blick.

– Det ser ut som det ska göra i en saluhall, inte som i Hötorgshallen!

Även Peter Mikula är positiv.

– Jag tycker att det är jättesnyggt. Det har blivit fler sittplatser, vilket är jättebra, men atmosfären är fortfarande intakt.

Solklar segrare

När de drygt 6000 rösterna var räknade stod det klart att Östermalms saluhall med god marginal tagit hem utmärkelsen Årets Stockholmsbyggnad 2021.

– Med klimat- och miljöutmaningarna vi står inför är det viktigare än någonsin att rusta upp och ge nytt liv till befintliga byggnader, så att de uppfyller nya funktionsbehov och blir attraktiva för många fler generationer framåt. Att få den här uppskattningen från allmänheten är den finaste tänkbara bekräftelsen på att samtliga inblandade har uppnått det målet, säger Mark Humphreys, ansvarig arkitekt och kontorschef på Tengbom i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Gamla hallen återbrukas

Samtidigt som den gamla hallen prisas har den tillfälliga saluhallen monterats ner och fraktats bort från torget i veckan. Vad Wallenstam ska göra med den är ännu inte klart. Men de har redan kunnat återbruka och sälja både inredning och annat material som blivit över.

– Det är härligt att den tillfälliga Östermalmshallen nu monterats ner. I stället för att skattebetalarna skulle ha fått betala för rivning, har Wallenstam dessutom passat på att återbruka, återvinna och sälja material, och för dessa intäkter nu skänkt 234 000 kronor till Stockholms Stadsmission, säger Dennis Wedin (M) fastighetsborgarråd i Stockholm, i en kommentar till Mitt i Östermalm.

Fler Östermalmsbyggen hyllas

Bland årets tio finalister till Årets Stockholmsbyggnad fanns ytterligare två byggnader inom Östermalms stadsdelsområde: Förskolan Anna som blev god tvåa i omröstningen, och radhusen i Hjorthagen med projektnamnet Bergsvåg.

Även förra årets utmärkelse gick till stadsdelsområdet. Då tog Folke Bernadottes bro hem förstapriset, medan både Gasverket och Bobergsskolan var med på topp fem.