Kälkåkning i Saltsjöbaden har anor från 1890. 1955 bildades Saltsjöbadens rodelklubb och året efter invigdes Sveriges första rodelbana vid Vinterstadion. Klubben har fått fram två EM-silvermedaljörer och fyra OS-deltagare. Den senaste var Anders Söderberg som tävlade vid OS i Lillehammer 1994.

Men på senare år har klubben haft det motigare.

– 2010 var en fin vinter det var senaste gången vi åkte i banan. 2013 byggde vi upp den men då hann den smälta innan vi hann börja åka, säger Albert Wickman, ordförande i Saltsjöbadens rodelklubb.

Ville ha plastbacke

Klubben hoppades på att få bygga en kälkbacke i plast liknande den i Hammarbybacken för att kunna ha rodel året om. Men fick nej av Nacka kommun.

– Det var någon från miljöinspektionen som tyckte att träd och andra grejer var viktigare. Men det har ändå varit ett idrottsområde i hundra år, så jag tycker att det är lite konstigt, säger Albert Wickman, ordförande i Saltsjöbadens rodelklubb.

Uppgiften är ny för kommunalrådet Mats Gerdau (M).

– Det där känner jag inte till och kan inte kommentera.

River kontraktet

Bron över rodelbanan ska tas bort.

Bron över rodelbanan ska tas bort.

Nacka kommun

Rodelklubben har betalat 5 000 kronor per år och hade ett kontrakt om att få arrendera banan av kommunen till den 31 december 2029. Men klubben begärde nyligen att få häva kontraktet i förtid vilket alla politiker i kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott var positiva till. Kommunen bedömer att banan är i ”mycket dåligt skick” och att människor som cyklar och promenerar i området kan skada sig. Därför ska betongkonstruktion, träsktaket och broar rivas. Vilket kostar kommunen 550 000 kronor.

– Tråkigt! Det är en del av Nackas historia som går förlorad. Det är ju inte alla kommuner som har haft internationella tävlingar i rodel. Men är den en fara för allmänheten så måste vi ta ner den. Jag hoppas att det går att bevara någon del av den för framtiden som en påminnelse om det som har varit, säger Mats Gerdau.

Cyklister kan ta över

När rodelbanan är riven ska kommunen undersöka om Saltsjöbadens cykelklubb kan få arrendera marken i stället.

– Cykling är ju en växande och stor sport så jag tror säkert att det kommer att finnas ett stort intresse, säger Mats Gerdau.