Saltis välkomnar hoppet Stockholm förbjudit

Egentligen vill de hålla tävlingen i Nybroviken inne i stan. Men namnet på tävlingen, och riskerna, har fått Stockholm stad att tacka nej. För sjätte året hålls nu hopptävlingen Dödshoppet i Saltsjöbaden.

  • Publicerad 16:25, 24 aug 2018

Lördagen den 25 augusti slänger sig 30 atleter dödsföraktande ut från hopptornet i Saltsjöbaden, i en tävling som döpts till Dödshoppet, och som är ett kval till VM i Norge.

Det är sjätte året tävlingen arrangeras i Saltsjöbaden, en tävling som arrangören egentligen helst vill hålla på en mer central plats inne i Stockholm city – men har fått nej till.

– Jag fick nej på grund av att staden kände det som en riskabel grej, säger Adam Widén, arrangör.

Deltagarna är atleter

Adam Widén säger att deltagarna som slänger sig ut från tornet vet vad de gör, att de är atleter med bra kroppskontroll, som gymnaster, parkourtävlande och liknande.

En annan förklaring till att tävlingen hålls i Saltsjöbaden är att det är svårt att hitta bra hopptorn i Stockholm för en tävling av det här slaget. Och Saltsjöbaden är inget dåligt alternativ för tävlingen, konstaterar Adam Widén:

– Det är svårt att slå den platsen.

Från flera länder

Deltagarna som hoppar från hopptornet den 25 augusti är från Sverige, Norge, Finland och England.

– Det är bra spridning, bra nivå, och duktigt folk som hoppar. Folk som är atleter, gymnaster, tävlar i parkour, och liknande. Dom har verkligen kroppskontroll, säger Adam Widén.

Dödshoppet går ut på att hoppa från översta avsatsen, göra en spektakulärt dykning utan att göra rotationer, och vika in sig som en räka innan hopparen landar i vattnet.

Förra året beskådades tävlingen av ett par tusen personer.

Vi hoppas lika mycket folk som vanligt

Adam Widén

– Vi hoppas lika mycket folk som vanligt, att sommaren håller i sig, och gott badväder och en jäkla nivå på hopparna, säger Adam Widén.

Fakta

Här är programmet

 

Här är programmet för lördagens händelser.

• Solsidan runt kl 10:00 – 12:45

• PreRace med kända SwinRun deltagare kl 13:20

• Wille Swim&Run kl 14:00 – 16:00

• Dödshopp, WM-kval kl 16:00 – 19:00

Entré till Dödshoppet öppnar 16:00 och kostar 30kr.

Entré till baden fram till 16:00, vanliga badpriser, se www.saltisbadet.se

Källa: Saltsjöbadens friluftsbad