Sålt för 270 miljoner i Salem – byggstart närmar sig

108 hyresrätter är på gång intill Prästbodavägen i Salem. Skanska sålde nyligen projektet för 270 miljoner kronor. De nya ägarna NREP hoppas börja bygga i februari – men det finns flera motståndare till planerna.

  • Publicerad 07:00, 18 jan 2020

Intill Prästbodavägen i Salem planeras för sju byggnader som varierar i höjd mellan 2 till 4 våningar. Här ska det bli plats för 108 hyresrätter. I dag består området av småhus.

Får solpaneler

I februari hoppas de nya ägarna NREP att bygget kan komma igång. Husen kommer att byggas av trämoduler och utrustas med bergvärme och solpaneler.

Ungefär här i ett skogsparti tänker NREP låta bygga hyresrätterna i flerfamiljshus. Det omgivande området består av småhus. Karta: Google Maps/Mitt i

Salems kommun har beviljat bygglov, men byggstarten kan bli senare om grannar i området överklagar bygglovet.

257 grannar överklagade

Själva detaljplanen för området överklagades av inte mindre än 257 grannar. De klagade på bland annat för mycket insyn på granntomterna, på förstörelse av naturmark och på ökad trafik  Men det var utan framgång i domstolarna.

Fakta

Därför tillät domstolen byggplanerna

  • Mark- och miljödomstolen skrev bland annat i sin dom från förra året att den planerade bebyggelsen kommer att ansluta till småhusbebyggelsen på ett godtagbart sätt
  • Bland annat genom att husen som byggs närmast småhusen får lägre höjd.
  • Domstolen pekade också på att områden med natur- och parkmark bevaras i området.
  • De ser också förutsättningar för att få till bra trafik- och parkeringsmöjligheter i området
Källa: Domen hos Mark- och miljödomstolen
Visa merVisa mindre

I början av nästa vecka (vecka 4) går tiden för att överklaga själva bygglovet ut.

”Har begärt ut”

På fredagsmorgonen hade ännu ingen överklagat bygglovet enligt Salems kommuns bygg- och miljöchef Douglas Lindström.

– Men det är en del som begärt ut handlingarna för bygglovet, säger han.

Stommen av trä

Det är inte första gången Skanska säljer till just NREP. Och både köparen NREP och säljaren Skanska, som får 270 miljoner kronor, lyfter fram hållbarhetsaspekter av bygget i Salem.

– För oss är det viktigt att tillföra hyresrätter och bidra till en mångfald i boendeformer. I detta projekt i Salem tar vi särskilt starka kliv inom viktiga hållbarhetsområden såsom träbyggnation och energieffektivitet, säger Britta Cesar Munck som är regionchef för Hyresbostäder på Skanska i ett pressmeddelande.