”Hur ofta uppstår möjligheten att förvärva en rejäl bit av Värmdö? Ett stort stycke land och sjö där de bästa förutsättningarna finns för både nutida upplevelser och framtida möjligheter.”

Så står det i annonsen där en stor fastighet i Kopparmora på Värmdölandet just nu är till salu. Det handlar om 352 hektar mark och sjö, mellan Tuna gård-Fagerdalavägen och området Södra Kopparmora. Området utgör två procent av hela Värmdöns yta (ön som binder samman Värmdölandet, Farstalandet och Ormingelandet).

Fastigheten består av skog och blandad natur med hagar och åkermark, och två tredjedelar av sjön Småris träsk.

Klassad som naturmark

Hela fastigheten är klassad som natur och rekreationsområde i kommunens översiktsplan, vilket det också används som idag. Det är alltså inte ett område där man får bygga nytt.

– Ja, så är det idag, men ingen vet hur det kommer att se ut i framtiden, om det här ändras. Vi tänker det som en investering på lång sikt. Det är en jättefin fastighet som lämpar sig bra för jakt och fiske och rekreation, säger Viktor Danielsson, mäklare med uppdrag att sälja fastigheten.

Både företag och privatpersoner kommer att kunna lägga bud på fastigheten.

– Köparen kommer att erbjudas att köpa aktierna i det företag som äger fastigheten. På så vis blir det lättare för eventuella bolag att ta över marken, om det finns intressenter, säger Viktor Danielsson.

Fastigheten och företaget som äger den, Tuna Hills AB, ägs av AB Hvalfisken, som haft marken sedan tidigt 1990-tal.

Varför vill de sälja?

– De håller på med en organisationsförändring och vill samla sina fastighetsinnehav till de områden där de är mest aktiva, exempelvis Trosa och Västerås. Därför väljer de att sälja av det här på Värmdö.

Har ni några spekulanter?

– Ja det är ett stort intresse, många hör av sig, både privatpersoner och bolag.

Mitt i Värmdö har sökt Hvalfisken AB för en kommentar.