Mitt i Botkyrka tog den här bilden hos ungdomsmottagningen 1987. Foto: Mitt i

Salems ungdomsmottagning fyller 30 år

För 30 år sedan öppnade Salems ungdomsmottagning. Även om samhället blivit mer normkritiskt så mår ungdomarna sämre i dag än förut, menar Victoria Larsson som är chef för ungdomsmottagningen. – Den psykiska hälsan är mycket tyngre idag, det finns en stress från sociala medier, säger hon.

  • Publicerad 10:00, 4 okt 2017

Den 1 oktober 1987 öppnade Salems ungdomsmottagning, gynekologen Per Edlund var med och startade upp mottagningen för 30 år sedan. För sex år sedan gick han i pension men kommer nu att återvända den 13 oktober när det vankas firande på hans gamla arbetsplats.

– Det känns väldigt kul, säger Englund.

Det är mycket som har förändrats sedan starten på 80-talet, Per Englund tycker att det är lättare att få ungdomar att berätta hur de mår idag.

– Det är en stor förändring och bara på ett positivt sätt. Det gäller att hitta den nivån man ska kommunicera på med ungdomar, säger han.

På senare år har mottagningen även blivit HBTQ-certifierad, vilket är en viktig del för att alla ska känna sig välkomna. Genom att HBTQ-certifiera en verksamhet får man verktyg för att kunna arbeta systematiskt med likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter.

– Det är ett ständigt arbete. Den här certifieringen har lärt oss att använda normkritiskt tänkande , det är viktigt att alla känner sig inkluderade, säger Victoria Larsson, chef för ungdomsmottagningen.

”Valmöjligheten stressar ungdomar”

Även om det finns mer kunskap kring ungdomars psykiska hälsa idag tycker Victoria Larsson att ungdomar mår sämre än förut.

– Den psykiska hälsan är mycket tyngre idag. Det är ökad arbetslöshet, det är höga krav i skolan, ungdomarna har även mer valmöjlighet, vilket kan öka stressen.

En annan sak är även pressen som kommer i från sociala medier menar hon.

– Det finns en stress från sociala medier med orealistiska kroppsideal.