TILL FREDS. Det lokala Lärarförbundet är nöjda med Salems placering i skolrankningen. Foto: Mitt i

Salems skolor är bäst i Stockholms län

Alla Södertörnskommuner hamnar i bottenskiktet, på plats 214 eller sämre, i Lärarförbundets rankning. Förutom Salem som utklassar grannarna.

  • Publicerad 07:13, 12 dec 2021

Nationellt sett placerar sig Salem på plats 46 av 290 i fackförbundets årliga rankning, som bygger på statistik från Sveriges kommuner och regioner (SKR) samt Lärarförbundets egna undersökningar. I fjol placerade man sig på plats 85.

Det är främst i kategorierna friska lärare och lärartäthet som Salem har tagit ett kliv framåt i statistiken jämfört med förra året, medan kommunen har backat i andra kategorier, som resurser till undervisning och utbildade lärare.

– Vi är förstås väldigt glada över ett så fint resultat. Samtidigt ser vi att det finns mer vi kan göra och Lärarförbundets ranking är ett bra underlag att jobba vidare ifrån, säger Katarina Sweding, chef för barn- och ungdomsförvaltningen i Salems kommun, i ett uttalande.

"Jättebra resultat"

Även lärarförbundet och politiken delar Swedlings bild.

– Det är ett jättebra resultat, om jag ska vara ärlig. Det glädjer mig som facklig att våra sjukskrivningar har blivit bättre och att lönerna är hyfsade. Det som är roligast är elevresultaten – hela vägen från förskolan och upp till gymnasiet – som säger att eleverna i Salem gör ett fantastiskt jobb, med stöd från lärare i alla led, säger Mikael Alexandersson-From, ordförande för Lärarförbundet Salem.

– Salems lärare och övrig personal gör ett fantastiskt arbete och resultatet är följden av ett långsiktigt arbete där arbetar med att stärka lärarna bland annat genom goda löner och ett systematiskt utvecklingsarbete, säger Petter Liljeblad (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Bäst på Södertörn

När Lärarförbundet jämför skolkommuner är det deppig läsning för alla Södertörnskommuner utom Salem:

1. Salem: 46

2. Huddinge: 214

3. Tyresö: 273

4. Botkyrka: 283

5. Nynäshamn: 287

6. Haninge: 290

Källa: Lärarförbundet

Visa merVisa mindre