Lördag den 24 oktober klockan 13 kommer Lennart Kalderén till Murgrönan i Salem. Denna gången handlar det dock inte om ett möte med kommunfullmäktige eller träff med Salemborna inför något planerat bygge.

– Jag kände ett behov av att skriva av mig. Och jag gillar att skriva, säger Lennart Kalderén som i boken berättar hur han ville bli journalist och hade prao på Svenska Dagbladet i tre dagar.

I stället är det första delen av hans memoarer "Salem - de första åren" med undertiteln Berättelser 1958-1998 han ska tala om.

– Är man intresserad av hur Salem blev Salem och även åren innan det, så kan man hitta lite intressanta bitar och en och annan anekdot i boken. Och jag bjuder en del på mitt eget liv.

Gamla minnen

I ett skolval på Säbyskolan röstade Kalderén på Centern. Thorbjörn Fälldin stod högt i kurs. Han berättar också om hur han som ung politiker för Moderaterna i Botkyrka fastnade vid kaffeautomaten i pausen vid ett viktigt möte, kom lite för sent, varpå Socialdemokraterna vägrade ta med honom i omröstningen.

Sitt politiska lågvattenmärke hittar han dock i slutet av 80-talet då det fanns stora personliga motsättningar inom Moderaterna i Salem.

Men ännu mer handlar boken om hur man inom politiken diskuterar sig fram till samsyn och hittar en "minsta gemensamma nämnare". Och om kärleken till Salem: "Jag längtar fortfarande hem till solskenet i radhuset efter ett par möten inne i stan".

Stundtals har han helt gått upp i politiken. Och någon "kiss and tell"-bok är det inte. Lennart Kalderén berättar att han gifte sig vid 50 års ålder. Men det var inte politiken som gjorde att förhållandet sprack säger han:

– Nej, i stället blev jobb och politik ett slags tillflykt om det gick upp och ner i det privata livet.

Inte blivit rikspolitiker

Han beskriver sig själv som blyg utanför den politiska kostymen. "Mitt privata jag är mer inbundet, allt som oftast", skriver han.

Någon rikspolitiker har han aldrig blivit.

– Salem som ny kommun slukade stora delar av min tid och politiska intresse. Det är härligt att vara med och forma besluten och se resultatet växa upp framför ögonen. Vi byggde ishallen, förskolor och gjorde detaljplaner. Det har känts mer konkret än den övergripande rikspolitiken.

Åren som kommunalråd är inte beskrivna efter 1998 är inte skrivna. Enligt Lennart Kalderén finns "en del anteckningar" i byrålådan. En uppföljning lär vänta i framtiden.