Förlängs. Stödpaketet för idrottsföreningar i Salem förlängs. Foto: Michael Erhardsson

Salem förlänger stödpaket för idrottsföreningar

Salems stödpaket till föreningslivet som började gälla i fjol har förlängts till den sista maj i år. Men rådande restriktioner gör att få kan dra nytta av stödet.

  • Publicerad 05:35, 22 mar 2021

Beslutet om att underlätta ekonomiskt för Salems idrottsföreningar togs redan i april i fjol. Det innebar bland annat att föreningar inte behövde betala hyra för hallar och möteslokaler.

Nu har krisledningsnämnden beslutat att förlänga det här stödet till maj 2021.

Men enligt Annika Holmertz, kommunens fritidskonsulent, gör rådande restriktioner att det faktiskt är få som kan ta del av kommunens extrastöd.

– De som får idrotta är barn och unga upp till 19 år, och för dem gäller redan nolltaxa, säger hon.

Den största skillnaden för de här föreningarna, menar Annika Holmertz, är att de kan få sitt aktivitetsstöd baserat på 2019 års verksamhet. Men även det är det få som vill.

– Många föreningar har faktiskt kunnat öka sin verksamhetsutövning under 2020. Så för dem vore det en förlust att inte ansöka om stöd baserat på 2020 års verksamhet.

Är kommunens åtgärder då verkningslösa?

– Det är verksamhetsutövare som är över 20 år som drar störst nytta av stödpaketet, och om regeringen, Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm släpper på för idrottsutövning för den här gruppen igen så ska stödet givetvis finnas där för dem, säger Annika Holmertz.

Beslutet gäller till och med den sista maj i år. Sedan måste ett nytt beslut tas, om kommunen väljer att lyfta det.

Stödpaketet:

Föreningar kan hyra hallar och möteslokaler gratis. Ishallen omfattas dock inte.

Aktivitetsstödet till föreningarna kan baseras på 2019 års verksamhet för att föreningar ska kunna planera för kommande år som vanligt.

När kommunen är hyresvärd är det möjligt att få betalningen månadsvis istället för kvartalsvis. Det går också att få hyran på avbetalning.

Visa merVisa mindre