Det blev aldrig några villor på Täbytomten. Foto: Mostphotos

Sålde värdelösa tomter – döms i hovrätt

Upplands-Brobolaget köpte tomter i Täby för att bygga bostäder. Men när köpet var klart visade det sig att tomterna var strandskyddade och inte fick bebyggas. Nu döms Täby kommun för missen, och tvingas betala skadestånd på 340 000 kronor.

  • Publicerad 17:49, 24 okt 2016

Det var i juni 2012 som Upplands-Brobolaget köpte fem tomter av Täby kommun. Tanken var att bygga hus på tomterna, och sälja dem vidare med vinst. Fritt fram, sa bygglovschefen i Täby kommun.

Några veckor senare, efter att bolaget köpt tomterna, kom helt andra bud. Kommunen skickade ett mejl där de berättade att strandskyddet inte alls var upphävt och att möjligheterna att bebygga tomterna var mycket små. När bolaget sökte dispens från strandskyddet fick de avslag.

Enligt ett kartprogram som bygglovschefen använde var strandskyddet upphävt. Men uppgifterna på kartan var fel, något som aldrig kontrollerades innan köpet. Nu döms Täby kommun i Svea Hovrätt. Hovrätten anser att kommunen agerat fel, även om bygglovschefen agerade i god tro. De ska nu betala bolaget för deras rättegångskostnader på drygt 340 000 kronor.

Täby kommun uppger själva att det hela var ett misstag, och att de aldrig hade några skäl att ifrågasätta kartorna. Bolaget, å andra sidan, menar att kommunen borde ha kontrollerat uppgifterna. Om kommunen hade lämnat rätt uppgifter hade de aldrig köpt fastigheterna, uppger de.

 

Antalet fall av covid ökar i Upplands-Bro

Åter går utvecklingen åt fel håll. Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar i Upplands-Bro igen. Den senaste veckan har en ökning med 43 procent noterats.torsdag 22/4 16:48

Asfalteringsarbeten på Rösaringvägen i Bro

Så påverkas trafiken. Asfalteringsarbete kommer ske längs Rösaringvägen med start idag, sedan pågår arbetet under denna och nästa vecka. Väntetider kan uppstå för dig som färdas via området.onsdag 21/4 13:00