Fängelse. Att sälja hyresrätter blev till sist en dyrköpt affär för både säljare och köpare Foto: MostPhotos

Sålde hyreskontrakt för 17 miljoner

Att sälja svartkontrakt i Stockholm var först en lönsam affär. När man till sist åkte fast blev straffet hårt.

  • Publicerad 16:30, 12 maj 2022

En mor och hennes dotter dömdes till fängelse efter att ha agerat spindel i nätet på den svarta hyresrättsmarknaden där de sålt kontrakt till höga priser enligt en noga uttänkt system: Likt mäklare höll de i visningar och agerade mellanhand i relationen köpare säljare på eftertraktade adresser innanför tullarna.

Mor och dotter misstänks ha tjänat miljoner på svarta hyreskontrakt

Kvinnorna döms till ett år och fem månader, respektive ett år och sju månader

De döms för brott mot förbudet mot otillåten ersättning för överlåtelse av bostadslägenhet. Affärerna har varit värda ungefär 17 miljoner kronor, sammanlagt. Detta enligt tingsrättens uppgifter.

Säljarna dömdes till fängelse. Men de tretton personer som åtalats för att ha köpt hyresrätter friades. Deras brott bedömdes inte som tillräckligt grova, enligt domen.

Så säljs en hyresrätt på svarta marknaden

Enligt åklagaren är typexpemplet på en svart lägenhetsaffär att någon som behöver en bostad hör av sig till en förmedlare av svarta kontrakt.

Sedan folkbokför man sig på ett skenkontrakt, ofta i en lägenhet som renoveras och där ingen bor.

Efter det sker ett vanligt lägenhetsbyte där säljaren av kontraktet skriver sig på skenadressen och köparen skriver sig på den rikiga adressen där bostaden finns.

Snittpriset för en lägenhet har varit 10 000 kronor per kvadratmeter i innerstan och för att få fram pengarna har köparna många gånger tagit hjälp av släkt och vänner för att tillsammans sprida ut utaget av kontanter för att inte bankerna ska reagera.

Försäljningssummorna i åtalet varierar mellan 400 000 och 2 miljoner kronor. Hela verksamheten som omfattas av åtalet har omsatt åtminstone 12 miljoner kronor. Det är en av de största utredningarna som någonsin gjorts om brott mot jordabalken.

Enligt åtalet i det här fallet var det främst tre adresser som använts som skenadresser, på Åsögatan på Södermalm, på Drottningholmsvägen i Bromma och på Cirkelvägen i Gubbängen.

Visa merVisa mindre