Bengt Fogelberg uppe på taket i Kista där han har sin väderstation. Foto: Kristina G Eriksson

Säkraste väderprognosen i Kista

Kistas egna väderspågubbe Bengt Fogelberg ger lokala väderprognoser från sin väderstation på taket där han bor. Många går in på hans vädersajt när de vill ha koll på vädret. Men några långsiktiga prognoser vill han inte sia om.

  • Publicerad 14:12, 26 maj 2016

– Så här års är det stor fixering vid hur vädret ska bli till midsommar. Och när det är dags för jul vill man veta om barnen kommer att kunna leka i snö. Men jag har aldrig kunna svara på de frågorna, för det är svårt att spå väder så långt i förväg, säger Bengt Fogelberg, som är känd som Kistas egna hobbymeterolog.

På sin lokala vädersajt Kistavädret, som man hittar på soloregn.se visar han vädret i realtid, då data uppdateras var fjärde sekund.

Väderprognoser blir cirka 10 procent sämre per dag som går berättar han, och det är därför det är svårt att ge exakta långtidsprognoser.

– Då kan det vara minst lika bra att spå i kaffesump. Det är så många faktorer som spelar in när det gäller vädret, säger han.

Sedan januari 2002 då han startade sidan har sidan haft snart 8,4 miljoner visningar. Det är allt från de som satt i fikarummet på Barkarby flygplats då den var öppen, som ville ha koll på flygvädret till Järvamammor som vill veta hur de ska klä sina barn.

– Det är många mammor som klär sina barn efter Kistavädret. Framför allt får jag en hel del respons på det som jag kallar för upplevd temperatur, säger han.

Kistavädret använder en sorts algoritm som bygger på den världsberömda så kallade Nilssontermometern, som uppfanns av Bruno Nilsson på 1970-talet, och ligger bakom begreppet Grad Nilsson, som tar hänsyn till hur temperaturen upplevs utifrån vindens påverkan på huden.

– Man använder sig av flera olika parametrar, som hur stark solstrålningen är, hur mycket det blåser och hur mycket fukt det är, säger Bengt Fogelberg.

Hur gör du när du vaknar och vill kolla in vädret, tittar du ut genom fönstret, eller tar du en titt på väderstationens data?

– Jag tittar ut genom fönstret och tänker på vad det är för väder. Om jag vill veta hur vädret ska bli under dagen så blir det väderstationen.