Farligt. "Det finns inga riktiga trapptorn. På gavlarna ska det vara en hiss om den är mer än tio meter", säger Tomas Kullberg på Byggnads. Foto: Evelina Hertz

Säkerhetsbrister på radhusbygge i Hässelby

Inga avspärrningar eller hjälmar, avsaknad av skyddsutrustning och byggställningar som inte är färdigbyggda. Radhusbygget vid Folkets hus i Riddersvik får skarp kritik från fackförbundet Byggnads, och Arbetsmiljöverket har fått flera tips om brister.

  • Publicerad 11:40, 20 maj 2020

Det jag blir mest orolig för är åtagandet man har gentemot tredje person.

De nio radhus som byggs intill Hässelby villastads Folkets hus har saknat avspärrningar och byggställningarna är bristfälliga. Fackförbundet Byggnads är kritiska till bygget.

– Det är mycket felaktigheter i hela hanteringen, gällande ställningen och själva arbetsplatsens inramning, säger Tomas Kullberg, ordförande Byggnads region Stockholm, som har sett bilder från bygget.

Farligt för förbipasserande

Enligt vad han kan se saknas det bland annat sparklister så att man inte kan sparka ner material, samt riktiga trapptorn.

– Det jag blir mest orolig för är åtagandet man har gentemot tredje person. Det är vidöppet för någon att gå in och när man då också kan släppa ner material hursomhelst.

Hässelby villastads skola ligger inte heller långt från platsen.

– Det är inte okej att en tioåring kan traska rakt in och skada sig. Den som är ansvarig på arbetsplatsen blir då åtalbar. Vår roll som regionala skyddsombud är att även skydda tredje person, säger Tomas Kullberg.

Har fått flera tips

Till Arbetsmiljöverket har det kommit in flera tips gällande företaget Borohus AB:s bygge i Riddersvik. Tipsen har förutom brist på stängsel handlat om att de sett arbetare utan hjälmar, linor och skyddsutrustning på hög höjd.

Jonas Serrestam på Borohus är ansvarig för bygget i Riddersvik, och menar att avstängningen av platsen kommer att ske inom några dagar.

– Det är en relativt trång arbetsplats och de har gått om varandra med maskiner så de har nog slarvat lite, men jag har varit på dem nu så det ska bli bättre.

Vad säger du om att de inte har använt skyddsutrustning?

– Skyddsutrustning ska de ha. Det vet de ju om. Vi har anlitat en underentreprenör som vi överlåtit ansvaret på, säger Jonas Serrestam.

Han fortsätter:

– Det har aldrig varit problem med denna underentreprenör tidigare. Men det är ju så, vi handlar upp våra underleverantör och de handlar upp deras underleverantör och man förutsätter att de följer de lagar och regler som finns.

Efter StockholmDirekts intervju ringde Jonas Serrestam sin underleverantör och återkom.

– De lovade att bättra sig och det förutsätter jag att de gör. Staketet har de beställt kompletterande material för, det borde vara åtgärdat till Kristi himmelsfärdsdag.

Brist. Avspärrning har inte gjorts regelmässigt vid bygget vid Folkets Hus i Riddersvik. Foto: Evelina Hertz

Utdrag ur tips som inkommit till Arbetsmiljöverket:

"Dåliga avspärrningar och osäkert. De lossar färdigbyggda hus utan att ha spärrat av gator. Stora block som kan välta. De verkar leva på turen just nu."

"Byggarbetsplatsen är inte avspärrad alls så man kan gå rakt in. Där finns både stora gropar man kan falla ner i samt andra farliga saker som dieselaggregat och annat."

"De lyfter väggelementen med mobilkran utan vakt för tredje man. När byggarbetarna tar emot elementen som ser väldigt tunga ut sker det utan skyddsutrustning, varken hjälm eller personlig skyddsutrustning. Jag är orolig att dessa människor inte har en säker arbetsmiljö."

"Ingen av byggarbetarna använder hjälm, ingen alls."

Har du tips på dålig arbetsmiljö kan du mejla Arbetsmiljöverket på: tips@av.se

Visa merVisa mindre