1,2 miljoner kronor. Så mycket kostar det Lidingö stad årligen med extra säkerhet utanför afghanska konsulatet på Källängens torg, Näset.

Det framkom under en riksdagsdebatt där Lidingöbon och riksdagsledamoten Ida Drougge (M) krävde utrikesminister Ann Linde (S) på svar om hur man ska agera för att komma till rätta med situationen utanför Afghanistans konsulat på Lidingö.

Löpande dialog

På grund av bråk, stök och nedskräpning i samband med att besökare har köat för att komma in bedömer staden att man behöver utöka tiden då säkerhetsvakter finns i området till en kostnad på cirka 100 000 kronor per månad, eller 1,2 miljoner kronor per år. Därtill kommer extra utgifter för renhållning. Uträkningen kommer från stadens teknik- och fastighetsförvaltning.

Ann Linde menade att hon är väl medveten om situationen.

– Min personal för en löpande dialog med konsulatet och företrädare för Lidingö stad.

Hon sade att UD har varit varit tydlig med att man vill att störningarna ska upphöra. Men hon framhöll också att det inte är UD:s skyldighet att hjälpa till med att hitta nya lokaler

Inte nog

Ida Drougge menade dock att svaret inte var nog.

– Inte givet situationens allvar, sade hon.

Hon pekade på stormning av konsulatet, knivbråk på torget, mänsklig avföring i parken och det faktum att förskolan intill ibland inte vågar släppa ut barnen på gården.

– Efter alla de här åren och otaliga möten är resultaten inte tillräckliga.

Skriverier skrämmer

Ann Linde framhöll att hennes uppfattning är att ambassaden är genuint intresserad av att lösa situationen på Lidingö.

Ambassaden vill hitta en ny och bättre lokal för sitt konsulat. Men det "medieuppbåd" som varit har bidragit till att presumtiva hyresvärdar har dragit sig ur, enligt Ann Linde.

Hon uttryckte förståelse för att de som bor på Näset upplever situationen otillfredsställande.

– Jag hoppas att frågan ska lösa sig för alla parter, sade hon.