Sajt målar ut Tensta som stans farligaste område

Den danska ambassaden i Stockholm och en dansk konstgrupp ska bygga en skulptur i Tensta. Men deras beskrivning av orten är allt annat än positivt.

  • Publicerad 19:18, 19 feb 2012

I år är det Danmark som är EU:s ordförandeland. Som en del av detta planerar den danska konstgruppen Wooloo i samarbete med danska ambassaden i Stockholm att bygga en skulptur i Tensta.

Men den som besöker Danmarks officiella EU-sajt och läser om orten i samband med projektet får en allt annat än positiv bild.

I texten som har lagts upp står att Tensta karaktäriseras av hög arbetslöshet och att flera ungdomsuppror och mordbränder har lett till ryktet om att Tensta är ett av ”stadens mest farliga invandrarområden.”

Man skriver också att samma rykte har isolerat Tensta, som enligt texten ibland kallas för Lilla Beirut, från Stockholm och att det är helt avskuret från sina omgivningar.

Projektet är också ett samarbete med Tensta träff. Ordförande Gregor Wroblewski tycker inte beskrivningen är anmärkningsvärd.

– Det är nog i sin ordning, det är det segregerade Sverige som lyfts fram på sajten, säger han.

Det danska ministerrådet Bengt Graff på ambassaden i Stockholm svarar via mejl att målet med projektet är att ”ge en annan, mer nyanserad – och positiv – bild av Tensta”.

Vidare skriver ministerrådet att ”texten beskriver bilden du får från Tensta om du pratar med lokalbefolkningen och andra som inte bor i Tensta.”

Faid Issa, Tenstabo sedan 18 år och projektledare inom nätverket Forix – Förorternas riksdag, är inte förvånad över bilden som ges på sajten.

– Det är något unket över texten. Som Tenstabo är jag inte alls förvånad över danska tjänstemäns och konstnärers okunskap. Uppenbarligen så har de fått en snedvriden och fördomsfull bild om Tensta och dess invånare, säger Faid Issa.

Enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik över antalet anmälda mordbränder 2011 var det fler mordbränder i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdel än i Tensta-Spånga.

Den danska internetsajten ger inte mycket för tryggheten i Tensta.